Počinju sa radom posebna odeljenja tužilaštva za borbu protiv korupcije

Specijalizovana odeljenja tužilaštva za borbu protiv korupcije počinju danas da rade u Novom Sadu, Beogradu, Kraljevu i Nišu.
Počinju sa radom posebna odeljenja tužilaštva za borbu protiv korupcije
Foto: Pixabay
Ministarka pravde Nela Kuburović kaže da će se posebna odeljenja baviti koruptivnim delima gde je imovinska korist stečena krivičnim delom do 200 miliona dinara.
 
Obuku je vodila Pravosudna akademija, a prošlo je 610 sudija, policajaca, tužilaca, finansijskih forenzičara koji će činiti udarne grupe za borbu protiv korupcije.
 
Kuburović kaže da danas počinje primena novog Zakona o organizaciji nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, korupcije, terorizma, kao i izmene Krivičnog zakonika koje su predvidele nova klinička dela, pre svega u oblasti privrede, kao što je pronevera u privrednoj delatnosti, zloupotreba u javnim nabavkama, zloupotreba u privatizaciji.
 
"Suština je da imamo novu organizaciju i tužilaštava i sudova i potpunu specijalizaciju", rekla je Kuburović za RTS i dodala da je Zakon usvojen pre više od godinu dana i da su sada stvoreni uslovi da procesi zbog korupcije završavaju osuđujućim presudama.
 
Delima gde je stečena korist veća od 200 miliona dinara baviće se Tužilaštvo za organizovani kriminal.
  • Nada Aleksic

    09.05.2018 01:25
    Korumpirani protiv korupcije
    Sudija Viseg suda u Beogradu Zoran Sesic, koji je dobio opomenu Visokog saveta sudstva zbog krsenja etickog kodeksa sudija u vecoj meri, a trebao je da dobije otkaz, je postavljen za zamenika predsednika tela za borbu protiv korupcije Viseg suda. Sta vise reci.
  • NikoVazan

    01.03.2018 12:45
    Borba
    U Srbiji postoji samo Borba za korupciju, Borba protiv korupcije je istrebljena.
    Svako novo telo dodaje jos jedan novi sloj korupcije i zamazivanja ociju.
  • Predlog

    01.03.2018 10:36
    Da bi se pokazali kao efikasni i željni da rade svoj posao morali bi smrdljivu ribu od glave da počnu da tretiraju.
    Dakle za početak ispitati finansije i imetak svih trenutnih funkcionera i rukovodilaca JP.
    Kada sa njima završe odmah sledeći u redu svi prethodni na tim funkcijama.
    Uz sve to doneti dodatni zakon da ova dela nikada ne zastarevaju jer koliko god si maznuo samo milion tokom godina je mogao biti uložen ili samo kamatu da je dobijao...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Nedelja ponosa u Beogradu od 2. do 8. septembra

Nedelja ponosa u Beogradu biće održana od 2. do 8. septembra, a program će obuhvatiti 30 događaja fokusiranih na nekoliko segmenata - prajd umetnost, pozorište, poezija i drag umetnost.