Projekat "Studiraj u Srbiji" za vraćanje stranih studenata na naše univerzitete

Ministarstvo prosvete pokrenulo je novi projekat "Studiraj u Srbiji", čiji je cilj vraćanje stranih studenata na naše univerzitete, slanje poruke o otvorenosti Srbije, kao i bolje pozicioniranje fakulteta, piše "Blic".
Projekat "Studiraj u Srbiji" za vraćanje stranih studenata na naše univerzitete
Foto: Pixabay
List navodi da je krajem 80-ih godina prošlog veka na univerzitetima u Srbiji studiralo oko 20.000 stranaca, da bi 2005. na Univerzitetu u Beogradu bilo samo 184 stranih studenata. Navodi se da se poslednjih godina broj neznatno uvećao na oko 1.470.
 
"Da bi se krenulo sa projektom, morali smo da rešimo probleme uočene u prethodnom periodu, među njima i komplikovanu nostrifikaciju diploma srednjih škola. Tako je od pre godinu dana proces maksimalno pojednostavljen i ubrzan. Ministarstvo je u projekat uključilo i MUP i Ministarstvo spoljnih poslova jer su veliki deo problema bile i boravišne vize", rekla je za "Blic" državna sekretarka Ana Langović Milićević.
 
Navela je da, osim bavljenja smeštajnim kapacitetima i administracijom, tim Ministarstva radi na preciziranju koje će biti ciljne zemlje u privlačenju studenata.
 
"Jedno vreme su to kod nas bile zemlje mediteranske Afrike i Bliskog istoka, a sada moramo veću pažnju da usmerimo ka Dunavskom regionu koji ima tri miliona studenata. Interesovanje postoji među mladima u Kini, ali i zemljama poput Indonezije, Tajlanda, Vijetnama, Šri Lanke. Već imamo i podatke TEMPUS-a i veliko interesovanje za naše visoko obrazovanje na bazi reciprociteta iskazale su Turska i zemlje Latinske Amerike", kazala je Langović Milićević.
 
Ona je iznela i podatak da Velika Britanija od mobilnih studenata ostvaruje prihod od 6,4 milijarde dolara.
  • profesor

    06.03.2018 11:55
    Slika
    Sa kojeg je našeg fakulteta/univerziteta ova slika?
    Šta se studentima uopšte pa i stranim nudi u Kragujevcu?
    Ima li spiska fakulteta koji smeju primati strane studente, a da se baš ne obrukamo?
  • SMile

    06.03.2018 11:36
    Pa stranih...
    Pa stranih studenata već ima na našim fakultetima kol'ko 'oćete, bosanaca i crnogoraca ima iha ha...
  • mrva

    06.03.2018 10:31
    projekat rađanja dece, projekat studiraj u srbiji, projekat... shvatila debilna vlast, sa dve decenije zakašnjenja da se država rasipa i raspada pa pomislili da će kampanjama da poprave problem koji seže u samu srž ovog društva. Dok nam imbecili vode državu i dok ih imbecili izglasavaju, egzodus stanovništva će se nastaviti i pozdravljam svakog ko se odlučio na takav inače bolan potez spasavanja sopstvenog i života svoje porodice bežanjem iz ove rupetine

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.