Još jedna žrtva malih boginja

Četrdesetogodišnja osoba preminula je zbog komplikacija izazvanih malim boginjama, saopštio je Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanovic Batut".
Još jedna žrtva malih boginja
Foto: Pixabay
"Klinika za infektivne i tropske bolesti u Beogradu prijavila je smrt osobe uzrasta 40 godina iz Beograda. Bolest je laboratorijski potvrđena, a u kliničkom toku je došlo do razvoja zapaljenja pluća", objašnjavaju u Batutu.
 
"Blic" piše da je reč o ženi koja je radila na Institutu za reumatologiju u Beogradu, koja je preminula u pekak, a čiju smrt je tek sada Institut "Batut" zvanično registrovao kao posledicu morbila.
 
Od početka oktobra 2017. godine, zaključno sa 5. martom, na teritoriji Srbije, uključujući i teritoriju u nadležnosti Zavoda za javno zdravlje Kosovska Mitrovica, registrovana su ukupno 3.123 slučaja malih boginja, od kojih je 1.581 laboratorijski potvrđen u Institutu Torlak.
 
Najmlađa obolela osoba je stara 15 dana, a najstarija 70 godina. Najveći broj obolelih su deca do pet godina i stariji od 30 godina.
 
Većina obolelih (95 procenata) je nevakcinisana, nepotpuno vakcinisana ili nepoznatog vakcinalnog statusa.
 
Od početka marta 2018. godine epidemija malih boginja prijavljena je na teritoriji Vranja (24 obolela). Od početka novembra 2017. godine epidemije su prijavljene na teritoriji Beograda (1.094 obolela), Kraljeva (247 obolelih), Niša (699 obolelih) i Bujanovca (46 obolelih), a od početka decembra 2017. godine i na teritoriji Smederevske Palanke (dva obolela), Velike Plane (sedam obolelih), Bojnika (79 obolelih) i Bora (osam obolelih).
 
Od težih komplikacija malih boginja registrovano je zapaljenje mozga kod jedne i upala pluća kod 292 obolele osobe.
  • zaza

    06.03.2018 21:21
    @o ne

    Vakcina protiv HPV-a u Srbiji? Stvarno?? :D
    Evo, ja bih se vakcinisala i trazila sam od lekara vise info, a znas sta su mi rekli? Prvo, imam mnogo godina za tu vrstu vakcine (29), drugo, seksualno sam aktivna (vakcina se daje devojcicama koje imaju do 14 godina, ili do momenta gubljenja nevinosti), trece, Srbija nema vakcinu protiv HPV-a. Citala sam pre da su naceli temu oko uvodjenja vakcinacije protiv ovog virusa, ali nisam videla, niti cula da je bilo koja zenska osoba dobila tu vakcinu.
    Inace, ne umire se od HPV-a, vec od raka, ali dok ne dodje do tog stadijuma, treba da prodje oko 8 godina, tako da se u ovom slucaju umire zbog neodgovornosti.
    Pozdrav!
  • :)

    06.03.2018 12:32
    Izdrzite! To vam porucuju umovi poput raznih pevaljki.
  • ffs

    06.03.2018 12:03
    @o ne

    Zato što nisu u pitanju epidemije, niti se većina navedenih virusa tako lako prenosi. Takođe, nisu u pitanju virusi koji su praktično bili na ivici istrebljenja, bar dok neki trogloditi nisu počeli da veruju da su estradne ličnosti stručnije od lekara. Ako te podaci zanimaju, možeš da ih nađeš; nemoj da čekaš da ti se sve servira na tacni.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.