Tepfer rešava problem Beograda i Prištine zbog kojeg kasne satovi u EU

Bivši nemački ministar za zaštitu životne sredine Klaus Tepfer potvrdio je da je nominovan za rešavanje energetskog problema između Beograda i Prištine, koji je izazvao kašnjenje električnih satova u Evropskoj uniji.
Tepfer rešava problem Beograda i Prištine zbog kojeg kasne satovi u EU
Foto: Pixabay
On je rekao da će sledeće nedelje posetiti i Beograd i Prištinu gde će razgovarati sa premijerkom Srbije Anom Brnabić i kosovskim premijerom Ramušom Haradinajem.
 
"Radi se o rešavanju problema i podizanju svesti obe strane o važnosti ovog pitanja", rekao je Tepfer, koji je, inače, član Hrišćansko demokratske unije Angele Merkel.
 
U sredu je Elektromreža Srbije objavila da su tačni navodi Evropskog udruženja strujnih mreža (ENTSOE) da je sistemska frekvenca električne energije u kontinentalnoj Evropi bila umanjena zbog nedostatka od 113 gigavat sati električne energije. U saopštenju se navodi da je krivac za to Kosovsko javno preduzeće za prenos električne energije (KOSTT) koje je u januaru i februaru ove godine "permanentno neovlašćeno preuzimalo neugovorenu električnu energiju iz sinhrone oblasti Kontinentalna Evropa".
 
EMS dodaje da je KOSTT od 3. marta prestao sa neovlašćenim preuzimanjem električne energije, nakon pritisaka od strane relevantnih institucija, te je povećanje odstupanja sinhronog vremena zaustavljeno. 
 
Evropsko udruženje strujnih mreža prethodno je saopštilo da od sredine januara na evropskom tržištu struje postoji "rupa u snabdevanju" od nekoliko stotina megavata, što ne može da ima veće posledice za potrošače. Te oscilacije, međutim, utiču na satove koji rade na struju i impulse dobijaju iz strujne mreže, jer uslovljavaju njihovo kašnjenje.
  • /

    08.03.2018 23:07
    /
    a jel, zbog toga kasni sat na onoj sbb paklenoj spravi
    koja sluzi samo kao sat obzirom da su im kanali negledljivo smece

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.