Progutao nož dug 36 centimetara

Kašike, noževi, viljuške, igle i mobilni telefoni samo su deo predmeta koje su pacijenti gutali, a lekari beogradskih klinika uspevali da im odstrane iz trbuha i spasu im živote.
Progutao nož dug 36 centimetara
Foto: Pixabay
Načelnik Klinike za gastroenterologiju i hepatologiju VMA Radoje Doder kaže za "Blic" da je posebno interesantno koliko je organizam prilagodljiv i kako najčešće nađe način da predmet prođe kroz čitav gastrointestinalni trakt, a da ga ne ošteti, iako se može očekivati da ostane negde u tkivu. Takav je slučaj, recimo, sa iglom.
 
"Dok se strano telo nalazi u gornjem traktu, pre svega u želucu, endoskopska dijagnostika rešava sve probleme. Međutim, kada je strani predmet u crevima, pocijent mora da bude pod konstantnim medicinskim nadzorom, kako bi iblo utvrđeno da li će predmet proći prelaz tankog u debelo crevo, a onda se dalje očekuje spontana eliminacija", kaže profesor Doder.
 
Navodi da su u praksi lekari ove klinike vadili iz stomaka najraznovrsnije predmete, poput kašika, viljušaka, igala, baterija za mobilne telefone, delova fiksnih ortodontskih aparata, olovaka...
 
"Jedan od najčudnijih slučajeva je lopta izvađena iz želuca prečnika 12 do 13 centimetra, formirana od dlake kose. Najčešći su, ipak, slučajevi najmlađih pacijenata, dece koja progutaju manje delove igračaka, uglavnom veličine od dva do tri milimetra ili novčiće. U takvim slučajevima se postavlja pitanje da li je rizično vaditi te predmete endoskopskm putem, jer ova vrsta pacijenata u najvećem broju slučajeva nije životno ugrožena. Tada je važna procena lekarskog tima, da li je u interesu da se to strano telo izvadi", objašnjava Doder. 
 
Pravu retkost kada su u pitanju progutani predmeti definitivno predstavlja čelični kuhinjski nož, dugačak čak 36 centimetara koji su doktori Urgnentnog centra uspeli da izvuku iz organizma tridesetogodišnjeg mladića iz Beograda.
 
Profesor Tomislav Ranđelović objasnio je da je nož u stomaku mladića stajao od petka do noći između ponedeljka i utorka, kada je na ivici smrti stigao u Urgentni.
 
"Pacijent je u trenutku duševne krize sam sebi ugurao nož kroz usta. Roditelji su ga sa ogromnim tegobama doveli kod nas. Imao je temperaturu, natekao jednjak i vrat. Nikada ranije nisam imao ovakav slučaj, iako sam vadio razne predmete koje su ljudi progutali. Nismo mogli da garantujemo da će pacijent preživeti zbog dužine noža i oštrice. Išli smo kroz trbuh i vrat i kroz zdrav deo jednjaka na vratu uspeli smo da izvučemo nož", ispričao je Ranđelović.
 
Iste nedelje doktor je jednom čoveku izvadio čak sedam predmeta.
 
"On je bio na služenju zatvorske kazne. I ranije je gutao žice i žilete, a tog puta je progutao čak sedam predmeta. Bilo je tu nekoliko kašika, metalnih i plastičnih, zatim baterija, četkica, hemijski. Predmeti su se zadržali u dvanaestopalačnom crevu Nedelju dana je bio kod nas, pošto nisamo mogli da izvadimo sve odjednom. Iz tri pokušaja uspeli smo da odstranimo predmete i spasemo mu život", kaže Ranđelović.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Đurić: Ponosan sam na Vučića

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić izjavio je da je ponosan na borbu predsednika Aleksandra Vučića u Ujedinjenim nacijama za interese Srbije i srpskog naroda.