"Diković morao da napiše krivičnu prijavu Gašiću zbog pada helikoptera"

Bivši zamenik komandanta Ratnog vazduhoplovstva Sreto Malinović je rekao da su načelnik Generalštaba Ljubiša Diković i bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolić morali da podnesu krivične prijave protiv bivšeg ministra odbrane Bratislava Gašića jer je imao ulogu u organizaciji leta helikoptera u kojem je sedam osoba izgubilo život.
"Gašić je i sam u javnim istupima priznao da je imao ulogu u organizaciji leta. On nije imao ovlašćenja da to učini bez zahteva prema načelniku Generalštaba", kazao je Malinović za "Danas". 
 
Malinović je rekao da je načelnik Generalštaba Ljubiša Diković zato morao da podnese krivičnu prijavu protiv Gašića, kako je ocenio, "bar zbog trgovine uticajem". 
 
"Međutim, načelnik Generalštaba je postupio nečasno", ocenio je Malinović. 
 
Prema njegovim rečima, za "slučaj helikopter" mora da postoji moralna, politička, disciplinska i krivična odgovornost. 
 
"Sve ono što se desilo nakon 13. marta 2015. godine predstavlja sumrak institucija države. Svi su zatajili, čime je obesmišljen život sedam ljudi", kazao je Malinović.
 
Pre tri godine u blizini Beograda srušio se transportni helikopter Mi-17 Vojske Srbije, u kojem je poginulo sedam ljudi.
 
Helikopter se srušio 13. marta, nešto pre ponoći, u širem rejonu aerodroma "Nikola Tesla" u Surčinu, na povratku iz Raške, odakle je prevozio životno ugroženu bebu iz Novog Pazara.
 
U letelici su poginuli pilot major Omer Mehić, pilot kapetan Milovan Đukarić, zastavnik Nebojša Trajić, mehaničar letač Ivan Miladinović, lekar Dževad Ljajić, anesteziolog Miroslav Veselinović i beba iz porodice Ademović. 
 
U javnosti se vodila rasprava o tome zbog čega je helikopter, uprkos složenim meteorološkim uslovima, pokušao sletanje na beogradski civilni aerodrom, a ne na vojni aerodrom u Batajnici ili helidrom kod Vojnomedicinske akademije na Banjici, kao i ko je odlučio da se leti za Beograd, a ne za Kragujevac, Niš ili Kraljevo. 
 
Više javno tužilaštvo u Beogradu je 15 meseci posle pada helikoptera saopštilo da neće biti pokrenut krivični postupak protiv osoba koje učestvovale u pripremi i izvršenju zadatka. Kako je Tužilaštvo navelo, Komisija za osnovno ispitivanje udesa i Komisija za ispitivanje vanrednog dogadjaja nisu utvrdile da je to delo izvedeno iz nehata ili sa umišljajem. 
 
U predistražnom postupku ustanovljeno je i da je u lancu komandovanja bilo propusta ali da oni nemaju krivično pravnu težinu, već eventualno disciplinsku.
  • Futog

    14.03.2018 15:10
    Www
    Cemu ovakvi naslovi?Kad i vi znate da nije smeo!
  • MarkoNS

    14.03.2018 14:24
    General Malinović ovo govori sve vreme. Kad se nesreća dogodila, bio je jedini koji se usudio da izađe na televiziju i javno kaže ko su krivci za tragediju. Sećam se te emisije u kojoj je, sa stanovišta struke a ne dnevne politike, nabrajao šta je sve pogrešno urađeno (a što je dovelo do pada helikoptera). General Diković i ostali krivci za nesreću su bruka za vojsku i naciju. A generalu Malinoviću svaka čast...
  • Kolektivna Nesvest

    14.03.2018 14:01
    U Slovackoj su gradjani masovno izasli na ulice zbog ubistva novinara i nekoliko ministara je podnelo ostavke.

    To uglavnom rade gradjani koji imaju razvijenu kolektivnu svest i ne dozvoljavaju politicarima da se sa njima sprdaju jer su za njih glasali.

    U Srbistanu je situacija mnogo drugacija. Ovde vlada kolektivna koma gde vecina populusa cak i posle 30 godina vladavine istih krimosa jos uvek ne vidi sta se desava.

    Nebeski narod, a? Nebeski a glup!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.