Trivan: Rešenje za prekomerno korišćenje plastičnih kesa do kraja godine

Ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan izjavio je da bi do kraja godine moglo da se nađe rešenje kojim bi se sprečila prekomerna upotreba plastičnih kesa koja u Srbiji prelazi dve milijarde komada godišnje, i ocenio da je najjednostavniji način za to da se one naplaćuju.
Trivan: Rešenje za prekomerno korišćenje plastičnih kesa do kraja godine
Foto: Pixabay
"Ministarstvo se bavi time, već je započelo razgovore sa nekim lancima prodaje u Beogradu i šire i mislimo da ćemo do kraja godine pokušati da dođemo do nekog rešenja. Najjednostavnije je da se one naplaćuju, ostaje da vidimo ko će pokrivati deo troškova. Ulazimo u taj proces i sugurno ćemo ga rešiti", rekao je Trivan za RTV.
 
EU zahteva da se upotreba plastičnih kesa do 2025. godine smanji za 80 odsto. U Srbiji građani u proseku troše sedam plastičnih kesa dnevno, odnosno 2.555 godišnje, što je više od dve milijarde kesa. U EU građani potroše oko 500 kesa godišnje.
 
Podsetimo, najveći domaći trgovinski lanci razmatraju da počnu da naplaćuju plastične kese potrošačima. Nezvanično se pominje da bi to moglo da bude već krajem ovog meseca. Opšrinije o ovoj temi možete pročitati OVDE.
  • hm

    15.03.2018 16:32
    Bez plasticnih kesa se ne moze, moze se umanjiti upotreba. Ipak, od ovoga nece biti manje kesa, jedina razlika ce biti sto cu imati dodatni trosak uz kupovinu. Pa u necem moram djubre iznositi, rucak pakovati, stvari prenositi... Da su kese malo kvalitetnije, koristila bih samo jednu umesto pet probusenih rasparanih. Ovako, s obzirom na ove vesti, vecina ljudi je pocela vec da se snabdeva rezervama za naredne godine. I da, zar nisu osmisljenje biorazgradive kese? U cemu je problem da se trgovci prisile da samo takve koriste? Odradjuju posao plasticne kese i za godinu dana ih nema.
  • @ Jelena

    15.03.2018 13:57
    Ne znam gde radis i o kojim to "velikim" kesama pricas...obicno se velike kese naplacuju... Ja u jednu besplatnu kesu mogu da strpam dve kisele vode i molim boga da ne ne ostanem bez istih do kuce... Ako kupujem jos nesto, najcesce poduplam, nakon toga ih iskoristim za smece ili skupljanje "minulog rada" mog psa...
  • Драган

    15.03.2018 08:54
    @Jelena
    Сторнираш рачун...

    Значи, прво едукација.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija