Zaposleni tuže RTS i RTV zbog smanjenja plata

Predstavnici Granskog sindikata kulture, umetnosti i medija "Nezavisnost" saopštili su danas da su pojedini zaposleni u Radio-televiziji Vojvodine (RTV) i Radio-televiziji Srbije (RTS) odlučili da tuže poslodavce zbog nezakonitog umanjena zarada za 10 odsto.
Zaposleni tuže RTS i RTV zbog smanjenja plata
Foto: 021.rs
Predsednik tog sindikata Dragan Milanović rekao je da je umanjenje plata od 10 odsto za zaposlene u tom javnim servisima nezakonito i da oni ne mogu da budu svrstani pod javni sektor.
 
Poverenik sindikata Nezavisnost na RTV Darko Šper izjavio je da u toj medijskoj kući ima 1.200 zaposlenih, a da je oko 200 ljudi odlučilo da tuži poslodavca, jer skoro četiri godine primaju platu manju za 10 odsto. Kako je rekao, dobro je što su se zaposleni u tolikom broju i pored pritisaka osmelili da zatraže svoja prava pred sudom, kako bi dokazali da je odluka da se smanje plate za 10 odsto nezakonita.
 
"Mi nismo javno preduzeće, već javna medijska ustanova, koja nije trebalo da bude pod tim zakonom", rekao je Šper.
 
Prema rečima poverenika tog sindikata u RTS Daneta Markovskog, taj sindikat je, od kada su smanjene plate za 10 odsto, intervenisao na razne načine kako bi ostvario svoja prava - organizovali su štrajk i pozvali Agenciju za mirno rešavanje sporova, ali nije bilo pomaka. 
 
On je istakao da su nakon toga radnici odlučili da podnesu tužbe i da je za sada oko 70 zainteresovanih. Dodao je da je u početku bilo više zainteresovanih, ali kada se približio rok za podnošenje tužbi taj broj se smanjio.
 
Predstavnici sindikata najavili su i početak kampanje o značaju postojanja javnih servisa "Javni servisi nisu na prodaju".
  • grbavi

    15.03.2018 20:39
    nema nishta od toga sud ce se proglasiti nenadleznim
  • Laki

    15.03.2018 20:04
    Ček malo
    Pa zar su ti medijski radnici spavali kada je odluka o smanjenu plata usvojena? Zar im nije posao bio da pišu i izveštavaju o tome, da objavljuju tekstove da se bune i da čine svojim poslom i angažovanjem sve kako bi to osudili. Nije mi jasno šta se sad dogodilo? Zar im opet posao ne nalaže da objave bar da će tužiti državu? Pravi primer gde svojim neradom sebe uništiš. Gospodo iz RTV- a i RTS-a totalno ste se diskreditovali, dok vam uši zavrću ceo narod će gledati sa strane i neće činiti ama baš ništa. Isto tako jer i vi za njih niste činili ništa.
  • ntn

    15.03.2018 19:00
    Pijavice na državnim jaslama
    "ali kada se približio rok za podnošenje tužbi taj broj se smanjio."
    I ovako ih ima viška i ništa ne rade, te je bolje primati i umanjenu platu nego ništa.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.