Prvi srpski Zakon o lobiranju uskoro na javnoj raspravi

Ministarstvo pravde će uskoro otvoriti javnu raspravu o prvom srpskom zakonu o lobiranju, čije je donošenje predviđeno Akcionim planom za Poglavlje 23, a što predstavlja i jednu od preporuka GREKA, institucije Saveta Evrope za borbu protiv korupcije.
Prvi srpski Zakon o lobiranju uskoro na javnoj raspravi
Foto: 021.rs
Srbija, kako se navodi u saopštenju Ministarstvu pravde, ubrzano radi na ispunjavanju preporuka GREKA. Ministarstvo pravde očekuje da će sve stavke biti usklađene sa preporukama GREKA do oktobra, kada se očekuje nova runda evaluacije.
 
Ministarstvo u saopštenju navodi da su "borba protiv korupcije i uspostavljanje nezavisnog i odgovornog sudstva jedan od glavnih prioriteta Srbije" i ukazuje da ispunjavanje preporuka GREKA predstavlja proces u kome kontinuirano učestvuju svi državni organi na koje se taj proces odnosi, poput Narodne skupštine, ministarstava pravde i finansija, Visokog saveta sudstva, Državnog veća tužilaca i Agencije za borbu protiv korupcije.
 
U tom kontekstu u saopštenju se podseća šta je sve urađeno u skladu s preporukama GREKA, pa je tako, između ostalog, početkom 2017. započeo proces u vezi sa izmenama Ustava Srbije u oblasti pravosuđa, a u cilju jačanja nezavisnosti, efikasnosti i odgovornosti nosilaca pravosudnih funkcija.
 
Podseća se da je u radnom tekstu amandmana kao jedno od rešenja predviđeno da se izbor sudija i tužilaca izmesti iz Narodne skupštine, a što je jedna od preporuka GREKA.
 
"Nacrt koji će biti izrađen u skladu sa stavovima iznetim tokom javne rasprave biće pod direktnim monitoringom Venecijanske komisije (VK), koja je kao i GREKO telo Saveta Evrope", navodi se u saopštenju i ukazuje da će predlog izmena Ustava biti usklađen sa preporukama VK.
 
Ministarstvo pravde napominje i da su uvođenje merila za izbor sudija i tužilaca prema rezultatima njihovog rada, ali i nastavak reformi sistema ocenjivanja rezultata njihovog rada, neophodni uslovi za jačanje nezavisnosti sudstva.
 
U saopštenju se podseća da je 1. marta počela primena novog Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, terorizma i korupcije, koji je uveo nove mehanizme u borbi protiv finansijskog kriminala i korupcije.
 
U skladu s tim Zakonom pri višim sudovima i tužilaštvima u Beogradu, Novom Sadu, Kraljevu i Nišu formirana su posebna odeljenja za borbu protiv korupcije.
 
Takođe, uvedeno je sedam novih krivičnih dela protiv privrede, čija je primena takođe počela 1. marta, što bi trebalo dodatno da ojača pravni okvir u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.
  • Мунгос

    16.03.2018 14:20
    Крајње је време било да се корупција сведе на нормалну меру.
    Треба изразити велику захвалност Венецијанској комисији, такође и ГРЕКО телу Савета Европе. Ништа без помоћи искусних стручњака.
  • www

    16.03.2018 11:57
    Jednostavno rečeno, lobiranje je ozakonjenje korupcije političara. Što je u SAD već decenijama veoma popularan "sport". Živela borba protiv korupcije!
  • /

    16.03.2018 11:29
    /
    ih politicari
    pa lobiraju se doktori, sudije, saobrajci, pogrebnici

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Nedelja ponosa u Beogradu od 2. do 8. septembra

Nedelja ponosa u Beogradu biće održana od 2. do 8. septembra, a program će obuhvatiti 30 događaja fokusiranih na nekoliko segmenata - prajd umetnost, pozorište, poezija i drag umetnost.