Epidemija malih boginja u martu dostigla vrhunac

Epidemiolog Zoran Radovanović izjavio je da treba očekivati da epidemija malih boginja polako jenjava dodajući da je poslednjih meseci povećan broj vakcinisanih.
Epidemija malih boginja u martu dostigla vrhunac
Foto: Pixabay
Radovanović je kazao da je u martu epidemija malih boginja dostigla vrhunac, kao i da je kritična populacija od jedne do sedme godine. Zbog toga je, kako je istakao, veoma bitno da se deca predškolskog uzrasta vakcinišu.
 
On je podsetio da su registrovana još dva smrtna slučaja u Srbiji, što znači da je od komplikacija te zarazne bolesti od prošlog oktobra do danas umrlo 13 ljudi, a male boginje do sada je imalo skoro 4.000 osoba. Naveo je da je najmladji oboleli imao samo 15 dana, a najstarija inficirana osoba 70 godina, kao i da većina preminulih nije bila vakcinisana ili je nepotpuno vakcinisana.
 
On je dodao da su na stotine pacijenata bili u bolnici zbog teških komplikacija što je moglo da bude sprečeno da nije bilo širenja dezinformacija o štetnosti MMR vakcine.
 
"Zdrastvene ustanove su preduzele sve što mogu ali problem su nerazumni roditelji i oni koji su širili dezinformacije. Srećom oni su sada potpuno marginalizovani. Ipak, neko je odgovoran za smrt ovih ljudi", rekao je ovaj epidemiolog.
 
Ocenio je da još nije kasno za vakcinaciju i da je preporuka je da se vakciniše svako ko do 18 godine nije primio vakcinu, a da zdrastvene radnike svakako treba vakcinisati.
 
"Što se ostalih tiče nema mesta panici ako ne radite u zdravstvenim ili predškolskim ustanovama. Vakcinacija je uvedena 1971. godine, ali tada je primana samo jedna doza. Druga doza uvedena je od 1993. godine, ali i tada zbog sankcija i teškoća u nabavci vakcina nekoliko godina nisu bili svi obuhvaćeni. Zbog toga među obolelim ima građana starosti između 30 i 50 godina", objasnio je Radovanović.
 
On je zaključio da, kada je reč o prevenciji, ojačavanje imuniteta nije izgledno kada su u pitanju male boginje zbog čega je vakcinacija jedina sigurna zaštita.
  • Dragan

    16.03.2018 18:37
    Dosta bre
    Alo Zoki, majke ti, pa dosta bre spinovanja. Dosadio si i Bogu i narodu. Način na koji manipulišeš podacima može da prodje samo kod onih koji nisu završili osnovnu školu. Nego ti lepo, kao što je u Rusiji, potpiši papirić za preuzimanje odgovornosti za tvoje "savete". Nisi marveni doktor pa da lečiš mušterije koje ne mogu da se žale. Pročitaj malo šta je novo u struci. Tolika nadmenost i oholost. Strašno!
  • biolog

    16.03.2018 17:32
    PROBLEM JE PREMALO IMUNIH

    Naš pravi problem je pad opšte imunosti na nivou savremenog društva, ne stopa vakcinisanosti. Sve zarazne bolesti kao što su: male boginje, zauške, rubeole, dečija paraliza i druge, će se vratiti u obliku akutnih epidemija. Sada su to potlačene bolesti. Mi ih imamo u sebi, ali ih ne doživljavamo na taj način, jer su u drugačijem obliku, kao hronične bolesti. U akutnom obliku se neće vratiti zato što stopa vakcinisanih pada ili zato što imamo neadekvatnu politiku vakcinisanja (no, to je u stvari tačno, to već imamo). Vratiće se, jer ljudi, koji su stvorili pravi imunitet, što znači da su preboleli određenu zaraznu bolest, umiru na prirodan način. Pogledajte starosnu piramidu malih boginja. Onaj ko je rođen 60-tih godina, kada su skoro svi imali male boginje. Oni, koji su se rodili nakon 1969. i 1970. godine su vakcinisani. Starije generacije umiru, rađaju se nove, vakcinisane generacije i generacije, koje nisu više imune, takođe su problem i majke, koje nisu imune. Kada broj vakcinisanih, neimunih ljudi bude dovoljno velik, doćiće do pojave epidemija. Dakle, nisu važni broj i stopa vakcinisanih u populaciji.
    Priroda se pobrinula da su bebe, kao najranljiviji deo društva, zaštićene od takvih rizika, jer su dobijale antitela od majke, koja je tu bolest prebolela, ali smo na žalost, zbog programa vakcinacija, koji traju više desetina godina, potpuno uništili taj prirodni mehanizam.
  • Gde nam ode...

    16.03.2018 14:31
    Jednostavno
    Narod želi domaću proizvodnju vakcina.
    Iz iskustva prethodnih dana, pošto mi mišljenje nije izrazito antivakcersko, sumnjam da ću biti objavljen.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija