RTS nije smanjivao ton Vesiću

Radio-televizija Srbije (RTS) nije smanjivala ton predstavniku Srpske napredne stranke Goranu Vesiću u emisiji "Upitnik", pokazuje analiza stručnog tima RTS -a i stručnjaka Katedre za zvuk Fakulteta dramskih umetnika (FDU) u Beogradu, saopštio je danas RTS.
RTS nije smanjivao ton Vesiću
Foto: Pixabay
Kako se navodi na sajtu javnog servisa, tri stručnjaka sa Katedre za snimanje i dizajn zvuka FDU, vanredni profesori dr Zoran Maksimović i Nikola Kokotović i docent Dino Dolničar posle analize dve emisije "Upitnik", od 27. februara i 1. marta, zaključili su da su one "u potpunosti u skladu sa tehničkim standardima evropske unije emitera EBU R128" .
 
RTS je zatražio mišljenje stručnjaka, pošto su u javnosti iznete tvrdnje da je po nalogu rukovodstva RTS-a namerno snižen ton Goranu Vesiću u emisiji "Upitnik" emitovanoj 1. marta. Taj nalaz se podudara sa analizom koju je uradio stručni tim RTS, navodi se u saopštenju i dodaje da je RTS tražio i analizu REM, ali je nije dobio.
 
Prema RTS-u, problem u ovoj vrsti debatnih emisija nastaje kada više učesnika u diskusiji govori istovremeno i tada je tehnički nemoguće da jačina zvuka svakog sagovornika bude jednaka. Uvek se najbolje čuju govornik kome je data reč i voditelj.
 
Kada govore voditelj ili jedan od učesnika u debati upadice ostalih se "dodaju do maksimalno mogućeg tehničkog nivoa zvuka", kako bi se razumelo ono što govori onaj kome je data reč, a ne onaj koji upada u reč, navodi se u saopštenju. Dodaje se da kada učesnik koji nema reč hoće da nadjača onoga kome je data reč, postiže suprotan rezultat, on je akustično glasniji samo u studiju, ali u prenosu postaje tiši nego kada govori uobičajenom jačinom glasa.
 
Analiza RTS pokazuje da nije bilo razlike u tretmanu gostiju emisije, a taj nalaz potvrđuju i stručnjaci Katedre za zvuk, koji zaključuju i da je emisija od 1. marta "uobličena tehnički preciznije i usklađenije u odnosu na emisiju 'Upitnik' od 27. februara", naveo je RTS.
 
Zekić: Nisam rekla da je Vesić stišavan po nalogu RTS-a
 
Članica Saveta Regulatornog tela za elektronske medije Olivera Zekić izjavila je da nikada nije pomenula da je "stišavanje" predstavnika Srpske napredne stranke Gorana Vesića u predizbornoj emisiji "Upitnik" na Radio-televiziji Srbije bio nalog rukovodstva RTS-a, nego je to rukovodstvo samo pitala zašto se to desilo.
 
"I odgovorili su mi da jeste bio stišavan", navela je Olivera Zekić u pismu direktoru RTS-a Draganu Bujoševića, povodom saopštenja da je analiza stručnog tima RTS-a i stručnjaka Katedre za zvuk Fakulteta dramskih umetnika (FDU) u Beogradu pokazala da RTS nije smanjivao ton Vesiću i da nije bilo razlike u tretmanu gostiju emisije koja je emitovana 1. marta. 
 
Olivera Zekić je navela da je "dosta vremena, i dosta stručnjaka" bilo potrebno da RTS ustanovi apsolutno isto što i stručna služba REM-a i ona, pre nekoliko nedelja - "Goran Vesić je bio glasniji u studiju, a tiši na TV ekranima".

 
Ona je navela da bi se "nadugačko i naširoko" moglo raspravljati o detaljima - ko je u emisiji određivao koliko ko treba da govori i kada treba da bude prekidan, zašto je pojačani Dragan Đilas imao 756 sekundi da govori, a Vesić 375, da li se ton spušta svima, kada svi u isto vreme govore (što se najčešće dešavalo), po kom rasporedu, u kom scenariju emisije je određeno ko se ubacuje, a ko govori, u trenucima kada voditeljka ne vodi emisiju, nego i sama učestvuje u raspravi.
 
"Ali, pošto nam je zaključak isti - da Goran Vesić jeste bio utišavan - mislim da sve to možemo da ostavimo za neku drugu priliku, u kojoj će RTS svima, unapred, predstaviti pravila svojih debatnih emisija i način na koji će učesnici biti tretirani, to jest, koliko će vremena svako od njih imati da se čuje", dodala je Olivera Zekić.

 
Ona je navela da misli da je "takav zajednički zaključak, odličan povod da RTS krene u posao uspostavljanja jasnijih pravila, posle kojih neće biti potrebni ni vreme, ni stručnjaci, da se odgovori na prosta pitanja".

  • LOL

    17.03.2018 09:18
    Na svakoj televiziji (koja se moze nazvati televizijom) i ako na njoj rade strucni ljudi ukoliko udjete u realizaciju za vreme ovakvih emisija uvericete se u praksu koja je bukvalno svuda u svetu ista. Kada u emisiji ucetvuje vise sagovornika onaj kome voditelj da rec se tonski pojaca dok se ostali na mikseti spuste. Ovo sto je doticna izjavila je tolko glupo da je smesno. Tipicna guska kojoj je bitno da se samo cuje a sta kaze .....
  • Marko

    17.03.2018 00:00
    Bolji od bucke
    Sa ovim mamcom zvanim regler upecalo se dosta velikih somova.
  • Averel

    16.03.2018 22:01
    Svaka čast
    Kakva demagogija Olivere Zekić. Školski primer.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.