Mladi kao najveću prepreku svom zaposlenju vide državu

Čak 73 odsto studenata u Srbiji smatra da obrazovni sistem naše zemlje nije usklađen sa tržištem rada, pokazuje istraživanje Centra za međunarodnu javnu politiku. Svega 8,5 odsto studenata smatra suprotno.
Mladi kao najveću prepreku svom zaposlenju vide državu
Foto: Pixabay
Istraživanje "Stavovi studenata Univerziteta u Beogradu o preduzetništvu u Srbiji", koje je sprovedeno u periodu od 6. novembra do 4. decembra 2017, pokazuje da najveći broj studenata negira da je fakultetsko znanje dovoljno za pokretanje privatnog biznisa. 
 
Na pitanje - da li smatrate da je stečeno obrazovanje na fakultetu dovoljno za pokretanje sopstvenog biznisa, čak 63,9 odsto ispitanika je odgovorilo sa - ne. Sa druge strane, samo 19,3 odsto smatra da je znanje usvojeno na fakultetu dovoljno, dok 16,1 odsto uopšte nema stav o tom pitanju.
 
Istraživanje je obuhvatilo 1.200 studenata sa 30 fakulteta Univerziteta u Beogradu. Kako je navedeno, rezultati potvrđuju dva stava: nezadovoljstvo studenata ponuđenim nastavnim sadržajima, a sa druge strane, postojanje svesti studenata da je pored fakulteta potrebno i određeno neformalno obrazovanje.
 
Većina ispitanika prepoznala je u poljoprivredi, šumarstvu i ribarstvu najveći potencijal za pokretanje biznisa 20,7 odsto, a odmah ispod nalaze se informacione tehnologije i komunikacije 16,6 odsto.
 
Čak 45,3 odsto ispitanih sebe vide kao lice zaposleno u privatnom sektoru, a četvrtina ispitanika kao lice zaposleno u javnom sektoru. Takođe, četvrtina ispitanika sebe vidi kao lice zaposleno u nevladinom sektoru.
 
Na pitanje o tome koji faktori najviše utiču na pokretanje privatnog biznisa, 53,5 odsto studenata političku situaciju u zemlji određuje kao negativan faktor, a samo 26,7 odsto kao pozitivan faktor.
 
Većina smatra da fakultet kao i porodica i prijatelji pozitivno utiču. Kao najveću prepreku pri pokretanju sopstvenog biznisa studenti su u najvećem broju izdvojili nedostatak početnog kapitala - 39,6 odsto. Zatim slede: manjak perspektive - 25,3 odsto, zakonska regulativa - 18,2 odsto i neinformisanost - 9,1 odsto.
 
Čini se kao da mladi ne gaje poverenje u programe državnih subvencija za razvoj preduzetništva ali i da nisu dovoljno informisani.
 
Glavni problem nezaposlenosti čak 53 odsto ispitanih vidi u korupciji, nepotizmu i partokratiji, zatim 47 odsto smatra da je ekonomsko stanje u državi veliki problem, dok 27,4 odsto kao veliki problem određuje neusklađenost tržišta rada sa formalnim obrazovanjem.
 
Ovi podaci govore da mladi kao najveću prepreku svom zaposlenju vide državu i njene strukture. Ono što je zanimljivo jeste da veliki broj uopšte nije bio upućen u značenje reči nepotizam.
 
Takođe, 41,1 odsto smatra da država ne preduzima nikakve napore da stimuliše pokretanje privatnog biznisa, dok samo 4,8 odsto državu vide kao jaku podlogu i inicijatora za pokretanje biznisa.
 
Na pitanje - da li smatrate da bi pristupanje EU uticalo na unapređenje preduzetništva u Srbiji 34,5 odsto ispitanika smatra da bi ulazak u EU pozitivno delovao na razvoj preduzetništva, dok 35,5 odto studenata smatra da bi to imalo negativne posledice.
 
Zanimljivo je da o tom pitanju čak 29 odsto studenata nema nikakav stav.
  • Boro Čorbo

    17.03.2018 16:32
    Zajam za privredni preporod Srbije.
  • Nije naša država

    17.03.2018 15:11
    U pravu su
    Država to namerno radi, tuđih interesa radi.
    Pametni su mladi.
  • Joker

    17.03.2018 15:04
    kolateralni zaključak
    Anketa je pokazala da su 4,8% studenata članovi ili fanovi SNS-a.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.