Prva odšteta dosuđena u Srbiji za nestalu bebu

Sudija kikindskog Osnovnog suda dosudila je prvu odštetu u Srbiji, u iznosu od 10.000 evra, ocu bebe koji sumnja da mu je dete nestalo iz porodilišta.
Prva odšteta dosuđena u Srbiji za nestalu bebu
Foto: 021.rs
To pišu "Večernje novosti" i dodaju da presuda od 6. februara nije doneta po zakonu o nestalim bebama, koji je Vlada Srbije usvojila tek prošle nedelje.
 
Prvostepena presuda nalazi se pred Apelacionim sudom u Novom Sadu, po žalbi Državnog pravobranilaštva. Dok se čeka odluka novosadske apelacije, koja će uticati i na sve ostale presude u sličnim slučajevima, sudiju čeka još jedan istovetan postupak, piše list.
 
Presuda sudije istovetna je presudi Evropskog suda za ljudska prava iz 2013. godine u korist Zorice Jovanović protiv Srbije, a Srbiji je tom prilikom naloženo da reši pitanje nestalih beba, kao i da Jovanovićevoj isplati 10.000 evra odštete i sudske troškove, pošto za 30 godina nije dobila odgovor šta se desilo sa njenom bebom "koja je rođena zdrava u Ćupriji oktobra 1983. godine, da bi posle tri dana umrla".
 
Ministarka pravde Nela Kuburović potvrdila je da je Vlada 8. marta usvojila Predlog zakona o nestalim bebama i podsetila na to da se on već nalazio u skupštinskoj proceduri, ali da je po formiranju nove vlade iz nje povučen.
 
"Ovog puta su u predlog ubačene odredbe koje su bile deo dogovora s pojedinim udruženjima roditelja i JUKOM-om. One su u tom momentu bile predložene kao amandmani, a sada smo skratili proceduru i odmah ih implementirali u predlog zakona", rekla je Kuburović za "Novosti".
 
Nezadovoljno, Udruženje roditelja "Za istinu i pravdu o bebama", obratilo se Kancelariji Saveta Evrope u Beogradu, tražeći da se njihove primedbe proslede Komitetu ministara.
 
"Nije tačno da su se vlasti u Srbiji konsultovale sa Udruženjem roditelja u vezi sa predlogom zakona u januaru. Prema njemu, nemoguće je implementirati presudu Evropskog suda, jer nisu predviđeni ni mehanizam ni nadzorno telo koje bi kontrolisalo istražne radnnje. Vlasti guraju zakon da bi u sudovima sve zataškali", piše Udruženje Savetu Evrope.
 
Njihova inicijativa upućena vlastima, koja je prihvaćena, podrazumeva formiranje mešovite komisije (kao mehanizma i nadzornog tela, predviđenih presudom iz Strazbura), koju bi činili predstavnici udruženja roditelja i države. Ona bi istraživala svaki pojedinačni slučaj nestalih beba.
  • Јустиција

    17.03.2018 23:46
    Закон о несталим бебама
    Суштина овог закона треба да буде изналажење и кажњавање лопова беба, а не одштета. Као и формирање центра који би прибављао све чињенице, изјаве, документацију и друге докказе о основаној сумњи да је крађа беба почињена.
    Ово заслужује и једну општу клетву, сличну Лазаревој клетви, од сране српског Патријарха.
  • Nella

    17.03.2018 17:54
    Srbija je ovo
    Sada će srbiju preplaviti "nestale bebe" kao i ujedi pasa lutalica. Način da se od države "ogrebe" što više muljatora.
  • Hm

    17.03.2018 16:19
    Znači jedna beba-10000 eur, pa ni 100000 ne može da nadoknadi bol i tugu. Sram te bilo Srbijo

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.