Nestašica jabuka u EU, šansa za Srbiju?

Na tržištu Evropske unije trenutno nema dovoljno jabuka, a ono što je preostalo najčešće je neodgovarajućeg kvaliteta, jer plodovi nisu pogodni za dugotrajnije čuvanje.
Nestašica jabuka u EU, šansa za Srbiju?
Foto: Pixabay
Proizvodnja jabuke u 2017. u odnosu na prethodnu godinu podbacila je za trećinu, a statistika pokazuje da je na nivou Unije reč o milion tona jabuka manje.
 
 – Imali smo najslabiju berbu u poslednjih 10 godina. Smanjenje proizvodnje je očigledno u Italiji, Nemačkoj, Holandiji i Belgiji – navodi se u nedavnoj analizi poljskog analitičara Adama Paradovskog.
 
Zbog manjka na tržištu veliki evropski trgovinski lanci jabuke kupuju u Srbiji i Ukrajini, dok prerađivači trenutno ne pitaju za cenu i spremni su da za industrijsku jabuku plate 0,23 evrocenta po kilogramu.
 
Razlog nestašice i disbalansa na tržištu jabuka je prošlogodišnji prolećni mraz, produžene sankcije prema Rusiji ali i nedostatak radne snage, prenosi Agronjuz. Osvrćući se na proizvodnju jabuke Paradovski navodi da je Poljska izgubila poziciju izvoznog lidera i da to mesto sada pripada Moldaviji sa 229.000 tona ovog voća. On daje veliki značaj i srpskoj proizvodnji ističući da je Srbija prošle godine proizvela 400.000 tona jabuke.
 
Rusija godišnje uveze 700.000 tona jabuka, ali analitičari procenjuju da će se to uskoro promeniti i da će taj broj iz godine u godinu biti sve manji, budući da je ruska administracija zacrtala cilj da u budućnosti budu samodovoljni u proizvodnji jabuka. Podižu se ogromni kompleksi, a proizvodnja polako, ali sigurno raste.
 
Samo za godinu dana, uvoz je smanjen za četiri odsto a ovaj procenat će se intenzivnije povećavati kako sada mladi zasadi budu stupali u pun rod, navodi se u analizi specijalizovanog portala za agrar.
 
Poljska je zbog toga zaigrala na kartu izvoza u Kinu ali analitičari sada ističu da ovakvi planovi nisu realni. – To je kao da nosite drvo u šumu– kaže Paradovski, ocenjujući da je Indija „tržište koje obećava”. U svakom slučaju, dodaje, izvoz u Rusiju imaće perspektivu još nekoliko godina, ali da bi poljski i svi drugi veliki proizvođači jabuka morali da pronađu alternativna tržišta.
 
Prema nedavno objavljenoj analizi domaće konsultantske kuće „Seedev” Srbija je, u poslednjih pet godina, imala veoma dobar rejting u izvozu jabuke. Sa 21. izvozničkog mesta u 2012. i izvozom od 65 miliona dolara za samo četiri godine uspeli smo da gotovo udvostručimo prihode i dostignemo 11. mesto na lestvici najvećih izvoznika.
 
Analitičari navode da je glavni pokretač rasta proizvodnje ovog voća i izvoza upravo rusko tržište. Investiranje u hladnjače otvorilo je rusko tržište, zatim je ono postalo pokretač novih investicija, promena, napretka i intenziviranja proizvodnje jabuke. Ističe se da je Srbija u ovom sektoru dobro iskoristila embargo EU prema Rusiji i tako preuzela deo tržišta.
 
– Udeo izvoza iz Srbije na rusko tržište od 2014. do prošle godine je 95 odsto, a od 2015. smo najveći izvoznik na ovo tržište. Dominacija Belorusije je osporena zbog evidentiranog reeksporta iz EU – ističe se u ovoj analizi.
 
I domaći stručnjaci takođe podvlače da bi proizvođači jabuka morali da imaju na umu da će zabrana uvoza za zemlje EU jednog dana biti ukinuta, ali i da Rusija razvija svoju proizvodnju.
 
– Sad kad je situacija sa izvozom dobra a cene odlične, treba obezbediti nove kanale prodaje i nova tržišta i tako upravljati rizikom ukoliko dođe do promene situacije na ruskom tržištu– navodi "Seedev".
  • IvaNS

    18.03.2018 11:07
    Nama je super!
    Eto, nama je super ! Pod uslovom da im izvezemo one jabuke koje su nam Rusi vratili .
  • Wolf 359

    18.03.2018 08:04
    Cast postenim izvoznicima,medjutim,u svakom zitu ima kukolja...Zbog takvih,proizvodi (u ovom slucaju jabuke) se vracaju,kao neodgovarajuci...
  • Cule

    18.03.2018 05:49
    gmai@gmail.com
    Pa da, neka bata Kole uveze xy hiljada tona iz Poljske pa neka prepakuje i proda "made in Svrbija". On ionako ima veliko iskustvo u ovakvim poslovima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija