Srpska firma se žalila Strazburu zbog zaplenjene imovine u Hrvatskoj

Predstavnici preduzeća "Mladost-turist" iz Beograda poslali su protestno pismo predsedniku Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu Gvidu Taimondiju.
Srpska firma se žalila Strazburu zbog zaplenjene imovine u Hrvatskoj
Foto: Pixabay
Kako navode "Novosti", oni negoduju zbog nedavne odluke suda da se oglasi nenadležnim u slučaju tužbi srpske firme protiv Hrvatske zbog konfiskacije imovine.
 
Oni traže i da o njihovom prigovoru raspravlja Veliko veće od 17 sudija zbog "dvostrukih aršina koje je sud primenio u sličnim predmetima kada je tužena Srbija i kada je tužena Hrvatska", dodaje list.
 
Advokat Zoran Ristić, koji zastupa više srpskih firmi protiv Hrvatske u Strazburu, tražio je od Evropskog suda da donese privremenu meru kojom će Hrvatskoj zabraniti implementaciju najnovijih propisa, prema kojima će država moći srpsku imovinu da daje u 30-godišnji zakup, uz pravo otkupa.
 
Paralelno, navode Novosti, u Srbiji se osniva Udruženje pravnih lica "Oteta imovina", za zaštitu srpske imovine koju je otela Hrvatska. Ristić je rekao da će se to udruženje obratiti Komitetu UN za prava čoveka, zbog kršenja prava na imovinu.
 
"Komitet izdaje preporuke kroz rezolucije i zaključke, dajući određenoj zemlji rok da otkloni povredu ljudskih prava. Ukoliko država ne ispravi grešku, njen slučaj razmatra Savet bezbednosti", kaže Ristić i objašnjava da Komitetu UN mogu da se obrate samo firme koje se nisu žalile Strazburu.
 
Komitetu UN će se, između ostalih, obratiti "Simpo" Vranje, BEK i "Šinvoz" iz Zrenjanina, "Vojvoput" iz Subotice, prestonički PKB, ali i nekoliko firmi iz BiH. Svi oni su, navode Novosti, izgubili vredna odmarališta i lokale.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.