Obavezna identifikacija kao novina u onlajn kupovini u Srbiji

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić ocenio je da najviše sive i crne ekonomije ima u oblasti naručivanja preko interneta, jer niko ne evidentira tu vrstu trgovine.
Obavezna identifikacija kao novina u onlajn kupovini u Srbiji
Foto: Pixabay
Prema njegovim rečima, novi zakon će regulisati taj problem jer će poštanski operatori imati obavezu da identifikuju onoga ko šalje i ko prima robu. 
 
Ljajić je potrošačima dao dva saveta - prvi da ne kupuju robu preko interneta ako trgovac nije istakao podatke, a drugi da od prodavca uvek traže fiskalni ili blok račun, jer to znači da je promet evidentiran, da robu mogu da vrate. 
 
"Sve ostalo nosi veliki rizik", rekao je Ljajić i dodao da je kada je reč o kupovini preko interneta ipak potrebno odvojiti "žito od kukolja" i da svako ko kupuje mora da vidi da li je prodavnica ili prodavac registorvan, da li ima PIB, matični broj... 
  • IT

    19.03.2018 11:49
    NIPOŠTO!
    kada SVI budu imali HTTPS kod trgovine - onda možemo govoriti o tome.
    U suprotnom, u običnom HTTP protokolu sve i jedan poslati podatak može se slušati, i sačuvati za zloupotrebu.
    Imajte to na umu kada kupujete ulaznice, jer svi su dovoljno bedni da rade u HTTP protokolu.
  • Kaya

    19.03.2018 10:11
    Da li on hoće da kaže da treba da ostavljamo matični broj na internetu, na očigled svima? Bravo, majstore!
  • bžmskln

    19.03.2018 10:10
    Država merama iz 18. veka pokušava da reši ono gde je Internet gazi u 21. veku.
    Bravo, bravo.
    Mene uopšte ne interesuje kad kupujem dal prodavac ima PIB i matični broj. Mene interesuje kvalitet njegove robe i njegov odnos prema kupcima, što sve mogu da vidim iz reviews. A iz PIB-a i matičnog broja baš i ne...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija