Na hrani će morati da bude označen nivo šećera, soli i masti

Od polovine juna svi prozvodi moraće da imaju nutritivnu deklaraciju, na kojoj će biti navedeni podaci o nivou vrednosti koje prozvod sadrži, ali će do kraja godine na rafovima ostati i roba koja je deklarisana pre 15. juna.
Na hrani će morati da bude označen nivo šećera, soli i masti
Foto: Pixabay

Ovu novinu predviđaju izmene i dopune pravilnika o deklarisanju, označavanju i reklamiranju hrane, pa će na hrani morati da bude označen nivo šećera, soli, masti i ostalih vrednosti. Ambalaža koja je proizvedena, upakovana i deklarisana do 15. juna u prodavnicama će do kraja godine ostati sa starom deklaracijom.

Novim pravilnikom trebalo bi da bude pooštrena odgovornost svih onih u čijoj je nadležnosti deklarisanje hrane.

"Deklarisanje predstavlja jedan od najsloženijih podzakonskih akata koje treba regulisati, zbog proizvođača "koji ne žele baš sve informacije da stave na deklaraciju" s jedne strane i s druge potrošača "koji žele da imaju što veći broj informacija na deklaraciji proizvoda", rekao je Branislav Raketić, rukovodilac grupe za kvalitet, deklarisanje i označavanje hrane u Ministarstvu poljoprivrede.

Iako bi na novi način označena roba trebalo da se nađe na rafovima do 15. juna, sva roba upakovana pre tog datuma biće u prodaji do kraja godine.

Petar Bogosavljević iz Udruženja potrošača Beograda kaže za Blic da je ova praksa odavno bila potrebna na potrošačkom polju.

"Proizvođači imaju pravo da koriste ambalažu koja je ranije prozivedena u ovom roku. Mislim da je to korektno i fer, nemam primedbe na takvu odredbu u pravilniku", kaže Bogosavljević.

Izostanak sastava o količini šećera, masti, soli ili ostalih nutritivnih vrednosti koje određeni proizvod sadrži, najproblematičniji je kada su u pitanju određene grupe potrošača. Takođe, novim deklaracijama biće naznačeno i to da li se u nekom mesnom proizvodu nalazi voda ili pak protein koji potiče od neke "druge životinjske vrste"...

"Takve deklaracije su veoma važne. One su upozoravajuće za pojedine ciljne grupe potrošača, posebno su vrlo bitne za potrošače koji imaju narušeno zdravstveno stanej i koji moraju da vode računa o količini namirnica koje unose u sebe poput soli, šećera, masti... Kao i o drugim bitnim informacijama, poput toga koje štetne posledice mogu da nastanu od upotrebe takve hrane", smatra Bogojević.

Udruženje potrošača Beograda će, najavljuje on, u narednom periodu obaviti istraživanje primene pravilnika kako bi videli upotpunjenost deklaracije sa stanovišta informacija koje bi trebalo da budu istaknute na proizvodu.

"Želimo da vidimo koliko su i one opšte poznate informacije korektno unete. U poslednjem ispitivanju koje smo imali o upotrebi prethodnog, još važećeg pravilnika, imali smo vrlo lošu sliku - više od 60 odsto uzoraka koje smo našli u prodaji nije bilo deklarisano u skladu sa tim pravilnikom", kaže Bogosavljević.

Neophodno je, ističe on, da poučeni tim iskustvom inspekcije u potpunosti i dosledno primene zakon.

- Ako se loše deklarisana roba nalazi u prodaji, odgovornost dele proizvođač i prodavac - zaključuje Petar Bogosavljević.

  • Ljut, da

    20.03.2018 09:13
    Nečija država
    Očekujem da mesne prerađevine u Srbiju u skoro vreme počnu sadržavati blato.
    Potpuno je nebitno šta deklaracije kažu, oni rade šta hoće.
    Uostalom kao i svi u ovoj državi.
    Ako privremeno najmljeni nečiji sin ili student može da baca državnu poštu u kontejner, što je posao za policiju, i na taj način zeza čitav pošten svet, a njegov partijski rukovodilac u Limanskoj pošti i dalje bezbrižno prima platu, a regularni poštari u znak protesta svi idu na bolovanje kao nekada u socijalizmu - što bi onda mesari bilo šta poštovali.
    Da ne govorim da carinici sada otvaraju apsolutno svaku pošiljku i bukvalno od svega pokušavaju da otmu dinar narodu.
    Sledeće posrnuće države očekujem u tome da partijski službenici počnu da upadaju u stanove sa policijom, i traže dragocenosti - za napredak države.
    Nečije.
    Cenim da je sadašnja partija omrznuta četiri puta više nego nekadašnja Miloševićeva.
  • @duško

    20.03.2018 08:55
    A mali proizvodjaci su po tebi samo zato sto su mali i preposteni i samo daju suvi kvalitet za malu cenu, pa zato nema potrebe da napisu na pakovanju sta je unutra?
  • Nervirach

    20.03.2018 07:36
    A zlo ide od domaceg parizera, jel, gari? Ovi fasisticki botovi uzimaju lokalne nadimke al ih komentari otkrivaju. Danas CRO, sutra VOJ, preksutra ce drugo smisliti jer glavno je mrzeti i osudjivati sve sem svojih postupaka.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Đurić: Ponosan sam na Vučića

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić izjavio je da je ponosan na borbu predsednika Aleksandra Vučića u Ujedinjenim nacijama za interese Srbije i srpskog naroda.