Svi parafiskalni nameti u Srbiji biće na jednom mestu

U okviru USAID Projekta podrške regulaciji parafiskalnih nameta, razvijen je registar neporeskih nameta u Srbiji koje plaćaju građani, preduzetnici i pravna lica.
Svi parafiskalni nameti u Srbiji biće na jednom mestu
Foto: Pixabay
Projekat se sprovodi do januara 2019. godine, uz podršku Američke agencije za medjunarodni razvoj (USAID) i ne obuhvata sudske takse koje nisu bile predmet uključivanja. 
 
Registar po prvi put izlazi u susret brojnim zahtevima privrede i obveznika da se na jednom mestu sistematizuju sve naknade, takse, parafiskalni nameti, plaćanja, obavezne članarine, i sve druge forme koje se naplaćuju u Srbiji, saopštio je USAID. 
 
Sistem neporeskih nameta u Srbiji ima ozbiljne nedostatke koji se ogledaju u tome da omogućava uvodjenje parafiskalnih nameta - de fakto poreza, ali pod drugim imenom i neporeskih nameta čija je visina bitno veća od javne usluge ili korišćenja javnog dobra koje se dobija zauzvrat. Pored toga, vrlo je netransparentan, stvara neizvesnost i troškove privredi i gradjanima jer visina neporeskih nameta nije utvrdjena zakonom i relativno lako se može menjati. 
 
Sada, po prvi put u Srbiji, zahvaljujući podršci USAID-a, napravljen je jedinstveni registar svih neporeskih nameta koji će privedi i građanima omogućiti da se na jednostavan način informišu šta sve postoji od obaveza i na koji način se one izmiruju. Registar je dostupan na internet stranici projekta www.parafiskali.rs. Mogu mu pristupiti bez ograničenja svi zainteresovani. 
  • ana

    20.03.2018 10:39
    sve treba da je na jednom broju racuna pa neka razvrstavaju
  • privat Nick

    19.03.2018 19:06
    Da ali
    -Imam ja taj spisak, čim sam otvorio firmu pojavili su se razni paraziti, ali smanjite vi to a ne
    u prazno da navodite...
  • Vlada

    19.03.2018 18:27
    ---
    Ah ti Ameri, pomažu nam da se urede parafiskalni nameti. Rusija je zakon, tamo može kako baćuška kaže.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija