Zbog hladnog vremena ugroženo koštunjavo voće

Koštičavo voće najviše je ugroženo hladnim talasom koji je zahvatio Srbiju, rekao je direktor Instituta za voćarstvo u Čačku Milan Lukić.
Zbog hladnog vremena ugroženo koštunjavo voće
Foto: Pixabay
On je istakao da je rano govoriti o prinosu za ovu godinu, ali da podaci izmrzavanja pupoljaka nekih vrsta pokazuju da je najviše stradala kajsija.
 
Prema Lukićevim rečima na području centralne Srbije i Čačka došlo je do izmrzavanja 40, 70, 80 procenata kajsija, a na području Vojvodine šteta je negde i do 100 procenata. Lukić ističe da je u Vojvodini stradao i cvet trešnje, breskve, kruške, kao i vinova loza.
 
Direktor Instituta za voćarstvo dodaje da ovakve vremenske prilike, ako potraju narednih sedam dana, mogu dovesti do značajnog smanjenja roda breskve, trešnje i višnje, a mogu uticati i na smanjenje prinosa kruške i jabuke.
  • pa

    20.03.2018 16:30
    Samo sto suzicu nisam pustila. Sad ce bar znati sto nece da spuste cenu ispod 200 dinara po kili, dok im trule otpadaju s drveca kad im rodi, a cena ista.
  • ja

    20.03.2018 15:06
    pa po vama kako god nas vreme strefilo od januara pa do decembra ne odgovara 2017 bio sneg imaraz u martu i aprilu moje kajsije rodile ko lude trešnje nikad jeftinije nego prošle godinea biće i ove

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.