Pravilnik o dečijim igralištima gotov do maja

Pomoćnik ministra privrede Aleksandar Starčević izjavio je danas da očekuje da će konačna verzija Pravilnika o bezbednosti dečijih igrališta, čiji je predlagač Ministarstvo privrede, biti gotova u maju.
Pravilnik o dečijim igralištima gotov do maja
Foto: Pixabay
"Bezbednost dece je na prvom mestu i ključna briga za društvo. Zato je važno da se ova oblast uredi na precizan, jasan i koncizan način", naveo je Starčević.
 
Cilj tog dokumenta je, kako je objasnio, da se po njegovom usvajanju postigne maksimalna bezbednost mališana na igralištima, a da se ujedno ne ograničava njihova samostalnost, kreativnost i samoizražavanje. Pravilnik će se primenjivati na sva dečija igrališta koja su namenjena javnoj upotrebi, uključujući i igrališta koja već postoje.
 
"Bez obzira na to kada je oprema nabavljena i ugrađena uvek mora biti bezbedna", kaže Starčević. Prema njegovim rečima, Ministarstvo privrede donelo je odluku da otpočne aktivnosti na izradi Pravilnika nakon niza događaja u kojima se pokazalo da bezbednost dece na igralištima nije bila na najvišem nivou.
 
Oprema na dečijim igralištima trenutno je regulisana odredbama Zakona o opštoj bezbednosti proizvoda, a Pravilnikom o bezbednosti dečijih igrališta biće propisano kakva treba da bude oprema na kojoj se mališani igraju, podloga i svi prateći elementi, kako bi se mogućnost povrede svela na minimum, piše u saopštenju.
 
Starčević je istakao da je imperativ da se sagleda kako je ta oblast regulisana u ostalim zemljama, posebno u zemljama EU, i da se donese pravilnik usklađen sa evropskim standardima.
  • Limanac

    22.03.2018 09:44
    Skica iz života
    Znate one britanske huligane? Kažu da su najgori. Mi imamo običaj da posmatramo Britance kao grube i nevaspitane, bar taj najniži deo stanovništva.
    E, pa prolazeći danas pored dečjeg igrališta - onog dela s peskom.... gledam razbijene flaše i staklo okolo.
    Tvrdim vam - neka me razuveri neko naš iz Britanije - da čak ni ti njihovi huligani neće razbiti
    bocu pored dela s pseskom na dečjem igralištu.
    Jednostavno, toliko urođenog vasppitanja imaju.
    Ra razliku od limanskih dečaka, čiji su roditelji obezbedili vikendice i čamce - ali nisu imali vremena za decu.
  • Gagarinova

    22.03.2018 06:00
    Mi se nekad igrali u Gagarinovoj na betonskom igralistu i betonskoj pecurci...kos nam bio i ostao betonski, golove morali da ubetiniramo da nam ne pokradu
    Nije bilo pravilnika a dali smo reperezentativca u odbojci, 2-3 profi fudbalera i mnostvo zdravih i pravih ljudi

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.