Kolike su šanse da Srbija uvede eutanaziju?

Pravo "na dobrovoljni i saglasni prekid života", predloženo u novom Građanskom zakoniku, za sada nije dobilo "zeleno svetlo", tako da se još ne zna da li će i kada lekarima u Srbiji biti dopušteno da odgovore na zahtev svojih najtežih pacijenata da im prekrate muke.
Kolike su šanse da Srbija uvede eutanaziju?
Foto: Pixabay
U dosadašnjoj debati o eutanaziji stav Etičke komisije Srpskog lekarskog društva je bio vrlo jasan – protiv "asistirane smrti", dok su se na okruglim stolovima, koje je inicirala Lekarska komora Srbije, čuli pomirljiviji i ne tako isključivi stavovi, piše Politika.
 
U raspravu su, pored lekara, uključeni pravnici, filozofi, psiholozi, sociolozi i teolozi pa i šira javnost. Mnogi pitaju nije li licemerno govoriti o nepovredivosti života i zalagati se za njegovo produženje, a istovremeno ne obezbediti socijalne, medicinske i sve druge uslove da se on kod najtežih bolesnika ne pretvori u neizreciv bol i poniženje.
 
"Zakonom su u Srbiji već uređeni veštačka oplodnja, moždana smrt ili transplantacija, pa zašto ne bi mogao da se usvoji i zakon o eutanaziji kao deo lekarske pomoći u umiranju? Svako uživa pravo na zaštitu ljudskog dostojanstva, od rođenja pa do momenta smrti, pa i umirući pacijent u poslednjem stadijumu neizlečive bolesti, u stanju koje je nepopravljivo", kaže dr Hajrija Mujović, doktor medicinskog prava, naučni savetnik u Institutu društvenih nauka i jedan od najaktivnijih učesnika u debati o eutanaziji. 
 
Ona ističe da ljudi često imaju pogrešne predstave o tome šta je eutanazija, odnosno šta ona nije. Pre svega, može se primeniti samo na dobrobit umirućih pacijenata, a ne svih kategorija obolelih, starih ili bespomoćnih lica. Pogrešno je izjednačiti je s ubistvom jer je danas u svetu deo redovne medicinske prakse prema umirućima.
 
Preduzima se samo na zahtev, a ne proizvoljno, te je potpuno isključena nedobrovoljna i prinudna eutanazija. U slučaju maloletnog pacijenta, ili punoletnog koji nije u stanju da izjavi sopstvenu volju, pristanak daje njegov zakonski zastupnik ili blisko lice, ili se pravno priznaje pacijentov testament.
 
"Srbija bi trebalo da sledi dobru praksu i napusti poimanje eutanazije kao ubistva ili medicinske prakse suprotne etičkim načelima. Dopušteni postupci pasivne eutanazije, koji se kod nas već primenjuju, ne zovu se pravim imenom. Na primer, odustajanje od veštačke potpore životu putem aparata, nepreduzimanje lečenja ili lečenje boli s efektom skraćenja života. Sve to stvara sliku licemerja i krivu predstavu o eutanaziji", ukazuje dr Mujović.
 
U Zakonu o pravima pacijenata ne ističe se, doduše, zahtev da se okonča život umirućih pacijenata, ali postoji mogućnost obustave započetog lečenja, ili da se odbije svako dalje lečenje ako je to njihova volja. Pacijent ima pravo da odredi lice koje će u njihovo ime dati pristanak (ili odbijanje) i biti obavešteno o preduzimanju medicinskih mera u slučaju da sam pacijent usled bolesti postane nesposoban da donese odsluku o svom stanju. Ova odredba je od koristi za porodice najtežih bolesnika koji zastupaju ono što oboleli želi, ali je neostvariva u praksi ukoliko se ne razume njena suština i povezanost s postupcima eutanazije u pasivnom obliku.
 
"Ukoliko se usvoji Građanski zakonik, a još bolje, ako se izradi poseban Zakon o eutanaziji, postupci lekara bi se pravno kvalifikovali kao dopušteni oblici medicinske prakse kod umirućih pacijenata. Onda bi krivične odredbe o ubistvu iz milosrđa ostale na snazi samo u pogledu drugih životnih situacija, kada neko eutanaziju čini iz drugih motiva", objašnjava dr Mujović.
 
Kod slučajeva pasivne eutanazije, dovoljno je da postoji izričita volja pacijenta, njegovog zakonskog zastupnika, ili njegova izjava data unapred i konzilijarna odluka lekara o stanju pacijenta. Nepreduzimanje medicinskih mera dopušta prirodni tok teške bolesti i kraj života dolazi sam po sebi.
 
Međutim, kod slučajeva aktivne eutanazije, situacija je bitno drugačija, budući da takav čin direktno uzrokuje smrt. U zemljama koje su legalizovale aktivnu eutanaziju procedure su složene, u više instanci, u određenom vremenskom periodu i u komisijskom radu dok se ne dođe do definitivne odluke. Tu se uključuju i sudski organi koji konstatuju činjenicu smrti.
  • Radojka Orelj

    16.04.2019 14:17
    Zakon o eutanaziji
    Da, uvek da, ako čovek propada zdravstveno, pati sebe i okolinu, život ne oseća, ne zna i nije svestan, život mu se svam danom vraća unazad, potpisuje odmah, ne želim biti u takvoj situaciji. A ako čovek i dospe u takav period života, neće moći da odluci, on više nije onaj isti. Zato pod hitno, doneti zakon, isti kao o Donorskim karticama.
  • @Patrik

    22.03.2018 15:56
    Slazem se, hajmo malo konstruktivne price, ili makar zanimljive. Evo ja kao lekar sam pristalica eutanazije. Mislim da svaki covek ima pravo na zivot, ali dostojanstven, bez bola i patnje, i kad to ne moze da obezbedi izvan svake sumnje, onda ima pravo da dalji zivot patnje odbije. Takodje, mislim da lekar koji ima problem da se suoci sa smrti i nije u stanju da isprati svog pacijenta koji napusta zivot, a za koga je vec ucinio sve sto je sam mogao i sto danasnja medicina pruza, ima svoje nerazresene psiholoske probleme. Takodje, mislim da eutanaziju moze ozakoniti samo izuzetno razvijena zemlja, jakog pravnog sistema i iskorenjene korupcije. Ovakva kao nasa ne sme da ozakoni eutanziju i mora da se odrekne ove vrhunski humane intervencije.
  • /

    22.03.2018 15:34
    /
    @Patrik@Ostajte
    kako vas vec vise nije sramota i koliko to debeo obraz imate pa negirate uslove sredine u kojoj zivite

    ja sam na tu temu vec ukucao
    eutanazija se vec obavlja bez saglasnosti druge strane

    doci ce i na vas red pa onda cemo vas razaocarane u rad stranke da vidimo

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.