Skupa bebi oprema tera roditelje da se snalaze kako znaju i umeju

Roditelji u Srbiji opremu i hranu za bebe plaćaju i do 30 odsto više nego u zemljama u regionu, a visoke marže i nedostatak konkurencije samo su neki od razloga za tako visoke cene.
Skupa bebi oprema tera roditelje da se snalaze kako znaju i umeju
Foto: Pixabay
Kako bi roditelji kupili sve što je potrebno za bebu, prvih nekoliko meseci potrebno je između 60.000 i 120.000 dinara, javlja RTS. Za krevetac treba izdvojiti oko 20.000, a za malo kvalitetnija kolica čak 50.000 dinara. Auto-sedišta, nosiljke i stolice za hranjenje mogu se naći za nešto manje novca. Pored tih većih izdataka, još jedan važan rashod jesu i pelene na koje svakog meseca ode bar 5.000 dinara. 
 
"Imali smo priliku da kupujemo i da dobijamo iz inostranstva mnoge stvari i da čujemo od prijatelja da su na sniženju kupovali stvari koje su po deset puta jeftinije nego kada su sniženja kod nas", kaže majka iz Beograda Jelena Bratić.
 
Zato je sve više roditelja koji se odluče za kupovinu u susednim zemljama, najčešće u Mađarskoj i Bugarskoj. Tamo je mnogo veći izbor, a i za manje para dobiju i više i kvalitetnije.
 
"Mi imamo malo domaćih proizvođača, uglavnom se roba uvozi, a kad se uvozi iz inostranstva za očekivati je da bude manja konkurencija, da njena cena bude veća. Što bude više beba biće više zainteresovanih da se bave tom proizvodnjom, pa to opet znači veću ponudu, što opet znači da će cene ići nadole", objašnjava Mladen Radović iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.
 
Mere države za podsticaj rađanja su dobrodošle. Pomoć od 100.000 dinara za prvo dete je značajan korak, saglasni su roditelji. Smatraju i da bi, međutim, i te kako na kućni budžet uticalo i smanjenje cena hrane i odeće za najmlađe.
 
"Pomoć koja je najavljena je dobra u smislu da će finansijski pomoći porodicama, ali zaista mislim da neće nikog nagovoriti da rodi ili ne rodi dete. Biti roditelj, a posebno biti majka danas znači biti jako, jako snalažljiv. Imamo sreću da živimo u kulturi koja puno toga deli, tako da mnogi roditelji nasleđuju stvari od rođaka, prijatelja, kumova", navodi Jovana Ružičić iz Centra za mame.
 
Kada prebrode kupovinu tih krupnih, skupih stvari, roditelje sačekaju i redovni mesečni troškovi za hranu i kozmetiku za bebe.
 
"Naš svet je naučio da se snalazi u takvim situacijama, pa se, recimo, prate akcije. Na ličnom primeru mogu da kažem da pakovanje pelena koje košta oko 2.500 dinara može da se nađe, na svaka dva do tri meseca na akcijama, za nekih 1.900 dinara", kaže Maja Anokić iz Centra potrošača Srbije.
 
Podsetimo, od 1. jula ukida se povraćaj PDV-a na bebi opremu. Umesto toga, roditelji će dobiti 5.000 dinara jednokratno po rođenju deteta. Više o tome OVDE.
  • @Antinatalist

    22.03.2018 16:03
    Isto i ja citam, pa se sve cudim. Da li je neko ocekivao da deca nista ne kostaju? Ili je neko ocekivao da kostaju, ali to ne placaju roditelji, nego neko drugi? Ako da, ko drugi? Sta je ovde vest, sve je jeftinije u Madjarskoj, zato tamo stalno idemo, imali ili nemali decu.
  • Gari?

    22.03.2018 11:41
    ...
    Iskreno mi je bedno sto komentarisete sta koliko kosta i koliko jeftinije moze da se nadje.
    Takve stvari bi trebale da budu normalne, da mozes da priustis svom detetu osnovne stvari.
    U Srbiji slabo sta od normalnih (egzistencijalnih) stvari mozes sebi da priustis, a ne nekom drugom, a da pritom ne obavis debelu racunicu i pogledas u novcanik da proveris.

    A ti @Antinatalist, pogledaj statistiku "prosecnih" prihoda, zatim pogledaj po skali sta se smatra siromastvom na osnovu prihoda, onda razmisli koliko je tvojih prijatelja na ivici siromastva (socijalni slucajevi).. Pa idi, reci kako treba deca da im se oduzmu.
  • how yes no

    22.03.2018 09:56
    "Za krevetac treba izdvojiti oko 20.000, a za malo kvalitetnija kolica čak 50.000 dinara. Auto-sedišta, nosiljke i stolice za hranjenje mogu se naći za nešto manje novca."

    Ovo su notorne laži. Nov krevet sa dušekom za odrasle košta 11.000din a krevetaca ima za svega par hiljada, posebno polovnih kojima ništa ne fali, baš kao ni kolicima kojih ima takodje za par hiljada dinara. Isto važi i za auto sedišta i za stolice za hranjenje. Sem toga, neko ko ima za auto, gorivo, registraciju nije socijalni slučaj i može sebi priuštiti sve gore pomenuto.
    Ko hoće krevetac od 20.000 i fancy statusno-simbolična kolica od 50.000 za poziranje na ulici, neka ih zaradi, ili neka koristi kontracepciju i ne pravi nove socijalne slučajeve!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.