Trivan: Država će sprečiti uvoz automobila koji su otpad u Nemačkoj

Automobili koji se u Nemačkoj proglašavaju za otpad ne mogu se uvoziti u Srbiju, poručio je ministar životne sredine Goran Trivan na otvaranju sajma automobila u Beogradu.
Trivan: Država će sprečiti uvoz automobila koji su otpad u Nemačkoj
Foto: Pixabay
Trivan je rekao da će ministarstvo sprečiti uvoz tih automobila u Srbiju
 
Trivan je istakao da i automobilska industrija mora da postane deo modernog ekološkog razvoja naše zemlje. 
 
"Vršićemo pritisak na auto industriju kako bi postala ekološki prihvatljiva", poručio je Trivan. 
 
On je naglasio da će se to ministarstvo boriti protiv uvoza automobila koji se u zapadnoevropskim zemljama proglašavaju za otpad. 
 
"Automobili (dizelaši) koji se u Nemačkoj proglašavaju za otpad ne mogu ulaziti u Srbiju, jer su otpad. Mi smo već zajedno sa Agencijom za bezbednost saobraćaja sprečili taj uvoz i to ćemo nastaviti da radimo", rekao je Trivan. 
 
Kako je rekao, u Srbiju se godišnje uveze 26.000 novih vozila i 131.000 polovnih vozila. 
 
Konstatovao je da nije pošteno da samo uvoznici novi automobila plaćaju ekološku taksu i da će i uvoznici polovnjaka morati da plate tu taksu. 
 
Trivan je rekao da će se u narednom periodu veća pažnja posvetiti tehničkim pregledima kako bi se kontrolisalo šta vozila koja se registruju emituju u vazduh. Ministar je naveo da je, sa druge strane, cilj da se što više uvoze električni i hibridni automobili. 
 
On je kazao da su ekolozi sve više prisutni u autoindustriji, kao i na ovakvih manifestacijama, što govori da se u svetu mnogo toga promenilo po tom pitanju. 
 
Podsetimo, krajem februara Savezni upravni sud u Lajpcigu saopštio je da Štutgart i Diseldorf mogu da zabrane starije dizelaše, koji više zagađuju vazduh, u najzagađenijim zonama gradova.
 
Ukoliko gradovi donesu takve odluke, oko 15 miliona vlasnika dizel vozila u Nemačkoj će morati da se nekako reše svojih ljubimaca i izaberu "zelenije" automobile. U slučaju zabrane, veliki broj automobila s nemačkog tržišta, ali i iz cele Evrope završilo bi u zemljama Istočne Evrope. Procene su da bi oko 300.000 tih 'dizelaša', kojima bi cena drastično pala, moglo da se uveze u našu zemlju.
 
To potkrepljuje činjenica da je lane u Srbiju stiglo više od 150.000 polovnjaka od kojih je većina sa "evro 3" motorima prosečne cene niže od 3.000 evra. 
  • Sinisa

    23.03.2018 13:36
    Kurta i Murta jasu li jasu
    kad plate budu nemacke onda zavodi nekakve standarde seljacino!
  • janjanin

    23.03.2018 08:12
    tihi
    A ti Tihi pasos u djep pa put pod noge.Dovezes sam sebi clia i mirno spavas
  • Gas, gas

    22.03.2018 16:08
    Ako ste već odgovorni za ekologiju zašto ne stimulišete vožnju na gas u SRB tako što će se država odreći drakonskih akciza i poreza.Ovako pričam ti priču gde magarci riču, a ministri ruse.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.