Usvojen Zakon o strancima

Skupština Srbije usvojila je danas Zakon o strancima.
Usvojen Zakon o strancima
Foto: 021.rs
Tim zakonom se detaljnije i precizinije reguliše oblast legalnih migracija, uslovi i način apliciranja za vizu Srbije u inostranstvu, postupak provere po podnetom zahtevu, kao i odbijanje zahteva za vizu i odbijanje stranaca za ulazak u Srbiju.
 
Prvi put u odredbe Zakona o strancima uvodi i BIA, koja vrši bezbednosne provere stranaca kroz njihove evidencije radi utvrđivanja nepostojanja ili postojanja neprihvatljivog rizika po bezbednost Srbije i građana u slučaju ulaska i boravka stranaca u Srbiji. 
 
Uvedeni su novi instituti koji se odnose na proveru uslova za izdavanje vize strancu i procene rizika, gde BIA, Ministarstvo spoljnih poslova i MUP vrše terenske i bezbednosne provere po zahtevu za vizu. 
 
Na ovaj predlog zakona, poslanici vladajuće većine podneli su više od 350 amandana koji nisu postali sastavni deo zakona.
 
O čemu se sve glasa
 
Skupština Srbije glasaće danas o više od 30 zakonskih predloga i sporazuma, među kojima su i, osim Zakon o strancima koji je usvojen, izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja o azilu i privremenoj zaštiti, o graničnoj kontroli, o evidencijama obradi podataka u oblasti unutrašnjih poslova, kao i nacionalnom DNK registru.
 
Glasaće i o jedinstvenom matičnom broju građana, Predlogu zakona o državljanstvu, izmenama Zakona o policiji, kao i o izmenama Zakona o javnom redu i miru.
 
Skupština bi trebalo da potrvrdi i nekoliko sporazuma, među kojima i Sporazum između MUP-a i Federalne službe obezbeđenja Rusije o saradnji i zajedničkom delovanju.
 
Pored toga, izjašnjavaće se i o kadrosvkim odlukama, a najviše polemike je tokom načelne rasprave bilo oko izbora zamenika javnih tužilaca i predsednika i članova Saveta Agencije za energetiku Srbije.
 
Na predloge zakona poslanici su podneli više od 1.000 amandmana, pa se očekuje da će glasanje trajati više sati.
  • Student, domaći

    22.03.2018 13:30
    Piše li u tom zakonu kolike školarine stzranci plaćaju na našim univerzitetima?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.