Srbija mora da izgradi 300 sistema za preradu otpadnih voda

Srbija će morati da izgradi skoro 300 sistema za preradu otpadnih voda što će koštati između četiri i pet milijardi evra, rekao je ministar zaštite životne sredine Goran Trivan povodom Svetskog dana voda.
Srbija mora da izgradi 300 sistema za preradu otpadnih voda
Foto: Pixabay
"U preradi otpadnih voda Srbija je daleko od Evrope. Od nekoliko desetina sistema za preradu otpadnih voda koji trenutno postoje u Srbiji samo tri do pet funkcioniše na zadovoljavajući način", kazao je Trivan.
 
On je istakao da Srbija spada u zemlje koje ne raspolažu velikim količinama pijaće vode koja se neracionalno koristi, pa se najveći deo stanovništva snabdeva pre svega iz podzemnih izvora, a klimatske promene će dodatno pogoršati situaciju. Naš region će, kako je upozorio, biti jedan od najpogođenih na svetu bujicama i erozijama koje će da devastiraju životnu sredinu i zbog toga se radi na ponovnoj obnovi i gradnji protivbujičnih i antierozivnih objekata.
 
"Ne slažem se s tim da pijaćim vodama i izvorištima gazduju pojedinci i firme koje nisu iz Srbije jer je u pitanju stateški resurs", rekao je Trivan. Naveo je da onaj ko bude u budućnosti raspolagao pijaćim vodama pretenduje da ima kontrolu nad životnom sredinom, a to omogućava da građani budu sigurni, a država nezavisna.
 
Naveo je da su vode u Vojvodini dobrim delom kontaminirane i najzagađenije u Srbiji i sada se čine napori da se to dovede u red.
  • NS49

    23.03.2018 08:29
    Voleo bih da se ponovo javi vaš čitalac koji je tvrdio da je njegov otac upoznat sa ponudom, čini mi se Norvežana, za čišćenje kanala kod Vrbasa gde je jedan odgovoran tražio proviziju za besplatnu ekološku pomoć. Zvuči neverovatno ali kod nas moguće. Takvog bi trebalo u bukagije i doživotno u kamenolom.
  • Мунгос

    22.03.2018 20:34
    Најодговорнији за контаминирање Војвођанских вода јесу патриЈоте Војвођанери.
    Али има спаса, чуо сам да у Београду ради успешно једна фирма која се бави деконтаминацијом. Углавном ради за иностране инвеститоре, али када она деконта минира воду, сви пију воду малтене из њене руке.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Prikuplja se novac za plaćanje kazne Aide Ćorović

Feministička antifašistička mreža (FAM) pozvala je građane da doniraju novac kako bi platili kaznu za Aidu Ćorović i sprečili njen odlazak na odsluženje dvomesečne zatvorske kazne od petka 22. marta.