Testira se bezbednost gradskih IT sistema

Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) i kompanije okupljene u Savezu za e-upravu sprovešće u naredna dva meseca testove bezbednosti informacionih sistema, internet sajtova i aplikacija u gradovima i opštinama, saopšteno je danas.
Testira se bezbednost gradskih IT sistema
Foto: Pixabay
Cilj akcije je provera kvaliteta zaštite podataka gradjana na lokalnom nivou i otklanjanje slabosti koje bi omogućile zloupotrebu informacija usled hakerskih napada.
 
Pored provere IT sistema, projekat obuhvata obuku osoblja za informacionu bezbednosti u 119 lokalnih samouprava, o obavezama po zakonima o zaštiti podataka o ličnosti i o informacionoj bezbednosti.
 
Partner Saveza i NALED-a u realizaciji projekta je Kancelarija Vlade Srbije za IT i e-upravu, a projekat je podržala i kancelarija Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.
 
Savez za e-upravu je radno telo NALED-a koje okuplja 44 kompanije i lokalne samouprave, a cilj mu je unapredjenje poslovnog okruženja kroz razvoj elektronske uprave i e-servisa.
  • B

    23.03.2018 18:10
    ma već je spreman
    Novi softver koji nema nedostatke koji ovaj ima...cijena prava sitnica...Ipak je premijer(ka) iz NALEDa stigla...
  • Bln

    23.03.2018 08:33
    Bezbednost
    ... i IT u Srbiji ne mogu u istu rečenicu.
    Šta dalje pričati kad ni glavni portali kao eUprava i APR nisu na https (sigurnoj) konekciji, kad nude download .doc dokumenata (jeste li ikad čuli za pdf?! ), kad je za registraciju na eupravi potreban samo JMBG koji je postao maltene javan podatak, jer ga svuda traže i svi ga imaju....
    Lokalne samouprave (znam za NS i Vrbas) verovatno nemaju ni sposobnih kadrova ni motiva niti se neko dovoljno ugradio da naprave čestit sajt, da ne pričam o nekoj bezbednosnoj proceduri ili MFA (Multi-Factor-Authentication).
    Pitam se šta uopšte rade sa papirnim dokumentima sa osetljivim podacima kojima istekne rok čuvanja, da li poklanjaju vrtićima da deca crtaju sa druge strane ili zaista propisno uništavaju. A o stručnosti i svesti ljudi koji tamo rade o IT bezbednosti i zaštiti podataka o ličnosti bolje da ni ne počinjem.
    Voleo bih da znam neki pozitivan primer iz prakse, ali u državnom sektoru to još nisam video. Eventualno Informatika i onaj sajt moj-račun za proveru računa za komunalije.
  • Jaja

    22.03.2018 23:25
    Pravo testiranje bi bilo da NALED ponudi nagradu za onoga ko ukrade podatke iz nekog od sistema...

    A ne ovako da potrose pare na neke partijske kvazi strucnjake koji ce reci da je sve dobro...

    Mozda bi najbolje bilo da su neku gladnu decu nahranili od tih para...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Prikuplja se novac za plaćanje kazne Aide Ćorović

Feministička antifašistička mreža (FAM) pozvala je građane da doniraju novac kako bi platili kaznu za Aidu Ćorović i sprečili njen odlazak na odsluženje dvomesečne zatvorske kazne od petka 22. marta.