FOTO: Nove uniforme i činovi u Vojsci Srbije

Na kolegijumu ministra odbrane, održanom danas u Maloj ratnoj sali Starog generalštaba, razmatran je i prikazan predlog novog vizuelnog identiteta profesionalnih pripadnika Vojske Srbije.
Nova rešenja biće realizovana u tri faze, paralelno sa pokretanjem procedure za izmenu Pravila o vojnim uniformama i oznakama činova u Vojsci Srbije i Pravila o grbu Vojske Srbije, vojnim zastavama, vojnim oznakama i ostalim simbolima i obeležjima Vojske Srbije.
 
U prvoj fazi, profesionalni vojnici bi na sadašnjoj uniformi M-10 nosili vrpce odlikovanja i vrpce znački primeran vojnik, najbolji strelac i ostale, kao i značke roda-službe na oznake čina, dok bi starešine nosile vrpce odlikovanja – vojnih spomen-medalja i vojnih spomenica na košulji kratkih rukava službene uniforme.
 
Tokom naredne faze, profesionalni vojnici nosili bi oznake i činove u punom koloru, odnosno oznake pripadnosti Vojsci Srbije, oznake čina sa crvenim širitima i značkom roda-službe, amblema jedinice, lente sa natpisom "za slobodu i čast otadžbine" i zastave Srbije, umesto u dosadašnjim redukovanim-maskirnim bojama. Ta faza obuhvatila bi i nabavku vojničkih plitkih cipela uz dosadašnje čizme, dodaje se u saopštenju.
 
Starešine bi nosile zastave Srbije i lente sa natpisom "za slobodu i čast otadžbine" u koloru, na desnom rukavu službene uniforme.
 
U trećoj i poslednjoj fazi, profesionalni vojnici dobili bi novitet - "polo" majice, kratke jakne i moderni vojnički ranac, dok bi starešine dobile jakne uz komplet službene torbe i uniforme.
 
"Bez obzira da li bi druga i treća faza, za koje su potrebna određena novčana sredstva, bile realizovane, razmatra se i javni konkurs za izgled službene i svečane uniforme u Vojsci Srbije", saopštilo je Ministarstvo odbrane.
 
  • The hun

    23.03.2018 09:51
    Novi čin
    Po naređenju ministra odbrane a u cilju uključivanja vojske u borbu protiv nataliteta, uvode se novi činovi: PLODNIK, PLODNIK PRVE KLASE, STARIJI PLODNIK I STARIJI PLODNIK PRVE KLASE. Takođe se uvodi i novi rod: PRIPLODNA ARTILJERIJA.
  • Putnik

    23.03.2018 07:45
    Uniforma treba da puca kad je oficir/vojnik obuce. Da imas strahopostovanje ka vojsci kad ih vidis. A ovo je downgrade uniforma, sto neko rece da izgledaju kao komunalci.
  • :/

    23.03.2018 06:59
    -
    Ma sprdnja.
    U danasnje vreme, kada su sve drzave u okruzenju clanovi NATO pakta i kada su SAD tolika vojna sila da se pitaju za sve, potpuno je besmisleno imati vojsku u ovakvom smesnom sastavu kao sto je mi imamo.
    Da nas napadnu, ne bi nas zgazili za pola sata, ipak bi im trebalo sat vremena.
    Bacanje novca koji bi mogao da se potrosi na nesto drugo sto bi nam mnogo vise znacilo i sto bi ucinilo da ni ne zele da nas napadnu.
    Jedino sto stvarno treba da postoji su specijalne jedinice vojske i policije za odbranu od terorizma i to je to.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Prikuplja se novac za plaćanje kazne Aide Ćorović

Feministička antifašistička mreža (FAM) pozvala je građane da doniraju novac kako bi platili kaznu za Aidu Ćorović i sprečili njen odlazak na odsluženje dvomesečne zatvorske kazne od petka 22. marta.