Italijanski fotoreporter u pritvoru, udruženja traže da se brani sa slobode

Udruženje novinara Srbije (UNS) pozvalo je danas tužilaštvo i sud da italijanskom fotoreporteru Mauru Donatu omoguće da se brani sa slobode.
Italijanski fotoreporter u pritvoru, udruženja traže da se brani sa slobode
Foto: Pixabay (ilustracija)
Donato je u pritvoru u Sremskoj Mitrovici, pošto je prošlog petka uhapšen u Batrovcima pod optužbom da je izbo troje i opljačkao jednog migranta u Šidu. To su potvrdili Donatov advokat Aleksandar Stjelja i italijanska ambasada, u kojoj nisu želeli da daju nikakve podatke o slučaju.
 
Donato je uhapšen kada je prelazio granicu. Više tužilaštvo u Sremskoj Mitrovici pokrenulo je istražni postupak i odredilo mu pritvor od 30 dana.
 
Kako se navodi, Donata su kao odgovornog za nasilje i krađu prepoznala tri migranta sa fotografije koju MUP ima iz pasoša, a koja je stara deset godina. Kako italijanski portal lastampa piše, na toj slici on izgleda potpuno drugačije nego danas.
 
Donatova odbrana tražila je da se migranti hitno pozovu u sud i da im se pokaže novija fotografija Donata. Tužilaštvo je prihvatilo zahtev, a migranti su, pogledavši nove fotografije, rekli da to ipak nije osoba koja ih je napala i opljačkala u noći između 11. i 12. marta, saznaje UNS.
 
Prema informacijama tog udruženja, Donato je još u pritvoru jer se čeka još jedan svedok.
 
"Pozivam tužilaštvo i sud da Donatu odmah omoguće da se brani sa slobode i da javnosti predoče sve informacije o tom slučaju. Pravo novinara da slobodno izveštavaju ne sme se ograničavati bez jasnih i opravdanih razloga", izjavio je predsednik UNS Vladimir Radomirović.
 
I Međunarodna federacija novinara i italijansko udruženje novinara pozvali su srpske vlasti da odmah oslobode fotoreportera.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.