Za nekoliko dana oštrije kazne za vozače, manja tolerancija za alkohol

Maksimalna količina alkohola u krvi za vozače smanjena je sa 0,3 na 0,2 promila, veće su kazne za prekoračenje brzine, dok su kazne za nevezivanje pojasa duplirane, novine su koje donose izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja koje su danas usvojene u Skupštini Srbije.
Za nekoliko dana oštrije kazne za vozače, manja tolerancija za alkohol
Foto: Pixabay
Predviđene su i strože kazne za nasilničku vožnju, pa je tako za preticanje kolone preko pune linije, dva ili više prolazaka kroz crveno svetlo za manje od 10 minuta, vožnju sa više od dva promila alkohola u krvi predviđen obavezan zatvor od 30 do 60 dana ili kazna rada u javnom interesu od 240 do 360 sati, kao i 14 do 16 kaznenih poena i devet meseci zabrane upravljanja vozilom.
 
Kazna za nevezivanje pojasa ubuduće će, umesto 5.000, biti 10.000 dinara.
 
Predviđeno je da se deca mogu prevoziti samo u odgovarajućem bezbednosnom sedištu, odnosno na podmetaču za sedenje, u zavisnosti od uzrasta i visine deteta.
 
Za pojedine prekršaje smanjene su kazne, poput vožnje u zaustavnoj traci ili ako je vozačka dozvola istekla za više od šest meseci, jer se smatra da je to propust koji nema veze sa vozačkim znanjem i sposobnostima.
 
Pojedine radnje se više ne smatraju prekršajem - preticanje bicikala, radnih mašina, traktora, motokultivatora, odnosno zaprežnog vozila preko pune linije, pod uslovima propisanim zakonom, jer je uočeno da leti to utiče na stvaranje kolona, što smanjuje bezbednost na putevima.
 
Izmenama Zakona su pooštreni uslovi za dobijanje vozačkih dozvola, a mladi vozači će moći da upravljaju vozilom snage motora do 80 kilovata, sve dok po proceni stručnjaka ne steknu zrelost i iskustvo za samostalno upravljanje ostalim kategorijama vozila.
 
Za mlade vozače predviđena je nulta tolerancija na alkohol, telefoniranje, kao i zabrana vožnje između 23 i šest sati, a moći će da prevoze najviše tri osobe, uključujući i osobu pod čijim nadzorom voze.
 
Takođe, predviđene su i nove mere kontrole za auto-škole, kako bi se povećao kvalitet obuke i to kroz jedinstveni informacioni sistem u koji će se slivati svi podaci o osposobljavanju kandidata, uključujući i audio i video zapis polaganja ispita.
 
Uveden je i obavezan video-nadzor tehničkih pregleda, što će daljinski pratiti Ministarstvo unutrašnjih poslova.
 
Izmene će doprineti da se smanji broj poginulih
 
Ove izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja doprineće da se smanji broj poginulih na putevima u našoj zemlji, ocenjuje Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.
 
- U odnosu na zakon iz 2009. godine, ovaj je znatno izmenjen. Zakon prati tehnološke novine, ispravljaju se greške koje su uočene od 2009. do danas, ali i uvode novine za koje se smatra da će smanjiti broj poginulih i povređenih - tvrdi Okanović.
 
Prema njegovim rečima, prošle godine poginulo je 579 ljudi na putevima, što je pet odsto manje u odnosu na godinu ranije, ali među stradalima je bilo četrnaestoro dece.
 
Zakon stupa na snagu osmog dana od objavljivanja u Službenom glasniku.
  • na

    25.03.2018 16:48
    u porodici nas je PETORO
    auto registrovan na 5 i dozvoljen za probnu dozvolu
    znaci kad damo detetu koje je polozilo da malo odmeni supruga ili mene neko mora da izadje i seta/trci pored ili ako planiramo da mladi vozac vozi ne mozemo da idemo svi zajedno?
    Rasturanje porodice
  • Jogi Letač

    23.03.2018 13:01
    @100% Таксиста, a što se tiče bezbednosti, smatraš da si super vozač i da se tebi ne može desiti sudar? Možeš misliti, sedneš u sedište, prvi pokret rukom da uhvatiš pojas, drugi pokret da ga zakopčaš, najviše 5 sekundi. Kad odkopčavaš, još manje, samo jedan pritisak na dugme, pojas se sam smota. Dečja sedišta da ne pominjem, kada budu opet na sajmu oni iz SAT-a sa onom njihovom rampom, isprobajte šta znači pojas i pri maloj brzini.
  • Ostoja

    23.03.2018 12:56
    Pun mi vas je...slinavih
    Ama prestanite više sa pretnjama od sutra , od prekosutra, od iduće nedelje nove kazne.... dosadni ste više. Radite svoj posao i tačka. A najslađi ste kad najavite da će sutra biti pojačana kontrola npr. telefoniranja. To ko kad u Informeru najave koga će sutra uhapsiti. Je*eš poso.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Prikuplja se novac za plaćanje kazne Aide Ćorović

Feministička antifašistička mreža (FAM) pozvala je građane da doniraju novac kako bi platili kaznu za Aidu Ćorović i sprečili njen odlazak na odsluženje dvomesečne zatvorske kazne od petka 22. marta.