Evropska rukometna federacija diskvalifikovala juniorke Srbije zbog otkazivanja meča s Kosovom

Evropska rukometna federacija (EHF) isključila je danas žensku juniorsku reprezentaciju sa kvalifikacionog turnira u Beogradu, nakon što je MUP zabranio odigravanje utakmice Srbije i Kosova iz bezbednosnih razloga.
EHF je kaznio mladi ženski tim isključivanjem iz daljeg toka takmičenja, nakon što je ministar policije zabranio organizaciju utakmice između reprezentacije Srbije protiv Kosova u Kovilovu.
 
Kako se navodi u saopštenju na sajtu EHF, posle intervencije vlasti u Srbiji, nije mogla da se odigra kvalifikaciona utakmica između Srbije i Kosova, koja je bila na programu danas od 16 časova u Kovilovu.
 
"Zbog otkazivanja utakmice i nemogućnosti Srbije da odigra utakmicu, EHF je odlučio da se srpski tim isključi iz daljeg takmičenja na turniru. Na osnovu informacija, ostali mečevi Norveške, Slovačke i Kosova će se igrati po rasporedu", navodi se na sajtu EHF. OFFICIAL STATEMENT: Following the cancellation of the match between Serbia and Kosovo at the Women's 20 World Championship qualification event in Serbia, the EHF has issued the following statement: https://t.co/jUBCAndciG
Kvalifikacioni turnir juniorki za Svetsko prvenstvo trebalo je da se odigra u Kragujevcu, ali je odlučeno da se na turniru ne ističu nacionalna obeležja i da se ne intoniraju himne. Zbog bezbednosnih razloga turnir je premešten u Kovilovo kod Beograda, a EHF je odlučio da se mečevi igraju bez prisustva publike i medija. 
 
EHF je naveo da će ostati u kontaktu sa svojim predstavnicima u Beogradu i čelnicima Rukometnog saveza Srbije, koji se još nije oglasio. Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je večeras da se osim današnje kvalifikacione utakmice za juniorke u rukometu između reprezentacija Srbije i takozvanog Kosova, neće odigrati ni utakmice između tzv. Kosova i Norveške u subotu i meč sa Slovačkom u nedelju.
 
"Napominjemo da je odluka o otkazivanju navedenih utakmica doneta kako bi se izbegla bilo kakva mogućnost sukoba između policijskih službenika i naših građana", navodi se u saopštenju MUP-a.  
 
Stefanović: "Šta je trebalo? Da šaljem policiju da tuče ljude?"
 
Ministar Nebojša Stefanović izjavio je da je otkazivanje rukometne utakmice juniorki Srbije i tzv. Kosova u interesu bezbednosti Srbije koja ne želi sukobe.
 
"U interesu naše države, bezbednosti i stabilnosti naše zemlje je da ne dozvolimo bilo kakvu situaciju u kojoj bi se sukobljavali sa svojim narodom, pogotovo ne oko teme oko koje imamo isto mišljenje sa našim narodom", rekao je Stefanović. Objasnio je da ovde nije reč o dve ili tri navijačke grupe, već da se ceo narod protivi tome. 
 
"Šta je bilo alternativa? Da pošaljem policiju da tuče te ljude koji dođu tamo zbog toga da bi igrali nekakvu utakmicu sa Kosovom koje ne priznajemo. Kosovo je sastavni deo naše zemlje. Da igramo utakmicu kojom bismo na jedan grub način pogazili dostojanstvo i suverenitet naše zemlje?", zapitao je Stefanović. 
 
"Apsolutno ne i apsolutno je bilo nemoguće da se takva utakmica održi. Nećemo da tučemo svoje ljude, nećemo da ulazimo u sukob i izazivamo haos zbog nečega što je zaista i u svakom smislu problematično u političkom pogledu i u pogledu očuvanja našeg integriteta", naglasio je on. Stefanović je rekao da narod ne želi ovakvu utakmicu, za šta smatra da je potpuno normalno i zbog toga je utakmica zabranjena. 
  • G

    29.03.2018 15:09
    @V - volim kako sa te vaše lažne visine delite svima lekcije i postavljate standarde koje prvo vi sami ne poštujte onda kada to vama ne odgovara. Baš onda kada Vojvodinu smatrate upravo svojom privatnom imovinom u kojoj se baš vi pitate ko sme u njoj da živi a ko će biti proteran i oteta mu imovina. Baš onda kad određujete ko je "pravi" a ko "nepravi" Vojvođanin. Baš onda kad etiketirate i šikanirate građane Vojvodine prema njihovom poreklu. Baš onda kada tvrdite da je Vojvodina "okupirana" od Srbije iako više od tih 90% građana Vojvodine ne deli vaše izvitopereno mišljenje. Istorija se nije završila, ali isto tako istorija nije ni počela onda kada vi želite da počne.
  • Milan

    24.03.2018 11:06
    @Jovan
    Nisu se uselili podstanari, to je "urbana legenda" i propaganda iz '80 i '90. godina. Verovatno je bilo useljavanja Albanaca iz Albanije, ali u relativno malom procentu, a i za vreme kraljevine su "kolonizirani" Srbi i delom proterivani Albanci, za vreme WWII su proterivani Srbi....

    Ogroman broj Srba se iselio sa Kosova tokom dve "Velike seobe Srba" u 17. i 18. a na upražnjenu teritoriju su se uselelili Albanci i krajem 19. i ceo 20. vek su činili većinu, koja se dodatno uvećala '70-80. zbog nataliteta, a ne migracija. Za vreme SFRJ je bilo i raznih pritisaka na Srbe u većinskim albanskim sredinama, ali najveći broj Srba u to vreme se iselio zbog čisto ekonomskih razloga, jer je Kosovo bilo ekonomski najzaostaliji deo SFRJ.
    Da li to opravdava secesiju i da li je secesija u skladu sa međunarodnim pravom je druga priča, a sasvim treća je da li zabranom sportskih takmičenja i podilaženjem lokalnim budalama može bilo šta pozitivno da se postigne.
  • istina boli

    24.03.2018 10:17
    Da kopiram jedan dobar komentar i ovde.

    90% generacije rođene od 1980tih nije bilo na Kosovu a treba kao da idu da ratuju za nešto što i ne znaju šta je i što nikada nisu videli.

    I zamisli da nekome u Vašingtonu ili Berlinu pod uticajem neke droge kvrcne u glavi i kaže: "Ajde da vratimo Srbima Kosovo" šta bi smo mi mogli da uradimo sa tim istim Kosovom?

    Da ga razvijamo industrijski ne možemo jer i ovo što nam je ostalo od države ne možemo da razvijemo industrijski.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.