Dragica Nikolić počasna članica ULUS-a

Supruga bivšeg predsednika Srbije Tomislava Nikolića Dragica Nikolić izabrana je za počasnog člana ULUS-a, objavljeno je prilikom otvaranja Prvog Bijenala savremene crkvene umetnosti u Paviljonu "Cvijeta Zuzorić".
Ovo  je potvrdio i bivši predsednik ULUS-a, sada član Upravnog odbora Dušan Rusalić, prenosi Kaleidoskop media.
 
Istovremeno, rad Dragice Nikolić – mozaik Presvete Bogorodice izložen je na ovom Bijenalu, na koje je konkurisalo oko 150 umetnika, a žiriranje je prošlo 95 autora.
 
Pravo iz Statuta ULUS-a, rukovodstvo Udruženja iskoristilo je pod obrazloženjem "doprinosa likovnoj umetnosti" Dragice Nikolić, ali, i njenom donacijom, kao i pokroviteljstvom nad Donatorskom večerom 2014. godine, kada je Fondacija tada prve dame otkupila radove u vrednosti od više od dva miliona dinara.
 
"Dragica Nikolić pomogla je ULUS-u u dva najkritičnija trenutka i omogućila da ULUS nastavi da funkcioniše", objašnjava Rusalić, naglašavajući da je Ministarstvo kulture opredelilo samo 500.000 dinara prošle godine, a za operativne troškove "Cvijete" i Galerije ULUS u Knez Mihailovoj, potrebno je izdvojiti 380.000 dinara na mesečnom nivou.
 
"Gospođa Nikolić se na amaterski način bavi mozaikom, što je veliki razlog da se donese odluka da postane počasni član ULUSA-a", rekao je Rusalić. "U bliskoj istoriji nema dobrotvora tako privrženog kulturi", dodao je.
 
ULUS je formiran 1919. godine u vrlo impozantnom sastavu – Uroš Predić, Đoka Jovanović, Simeon Roksandić, Milan A. Milovanović, Branka Popović, Paško Vučetić, Ljubomir Ivanović, Beta R. Vukanović, Ana V. Marinković, Stevan Milosavljević, Kosta Miličević… Ubrzo su mu se priključili Moša Pijade, Marko Murat itd.
 
U novijoj istoriji, na koju se poziva i Rusalić, dignitet ULUS-a doživljava strahovit pad, obeležen klanovskim borbama i otimanjem za mesto predsednika, inače neplaćene funkcije. Tada su kružile pretpostavke da predsednik udruženja izvlači benefite iz raspodele ateljea, za čije je upravljanje ULUS kasnije bio uskraćen u korist "Poslovnog prostora". Skupština Beograda je pretila da će Udruženju oduzeti "Cvijetu Zuzorić", dok su dugovi prerasli 500.000 evra.
 
Inače, članstvo u ULUS-u ne podrazumeva naročite privilegije, osim prava učešća na konkursima u oficijelnim galerijama, dok je kriterijum za izbor u članstvo upitan. Počasnim članovima ništa nije zagarantovano.
  • vladaNS

    25.03.2018 07:19
    ?
    Uzmi dragi Bože sve sem pameti!
    Pozdrav iz Vojvodine
  • ex Pezos

    25.03.2018 06:09
    NEMA VISE
    @ Futog
    SRAMOTA , kao rec , je izbrisana iz sr(b)skog jezika.
    Svakodnevno to potvrdjuju , gdegod se okrenes.
  • B

    25.03.2018 01:11
    E kad bi
    objavili spisak članova SANU i VANU svi sa IQ-om preko 100 bi se kolektivno iselili.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Prikuplja se novac za plaćanje kazne Aide Ćorović

Feministička antifašistička mreža (FAM) pozvala je građane da doniraju novac kako bi platili kaznu za Aidu Ćorović i sprečili njen odlazak na odsluženje dvomesečne zatvorske kazne od petka 22. marta.