Srpski radnici od eksploatacije zaštićeni - protokolom i publikacijom

Protokol koji su potpisale Slovačka i Srbija krajem prošle godine radi bolje i efikasnije saradnje u borbi protiv nelegalnog zapošljavanja i eksploatacije srpskih radnika u slovačkim fabrikama – nije promenio ništa u praksi.
Srpski radnici od eksploatacije zaštićeni - protokolom i publikacijom
Foto: Pixabay
To je zaključak Insajdera na osnovu kontradiktornih informacija koje su institucije ove dve zemlje saopštavale povodom slučaja deportacije 24 srpska radnika krajem januara ove godine. Naime, iz prepiske o ovom slučaju sa srpskim ministarstvima za rad i spoljnih poslova, ali i slovačkom ambasadom, proizilazi da koordinacija između dve države, ali i srpskih ministarstava međusobno, praktično ne postoji.
 
Sudeći na osnovu odgovora koje su uputile Insajderu, ove institucije nisu mogle da se usaglase ni oko toga preko kojih posredničkih agencija su srpski radnici bili ilegalno angažovani u slovačkom gradu Njitri.
 
Ministarstvo spoljnih poslova tvrdi da su srpski radnici bili angažovani posredstvom agencije iz Srbije, kao i da su informacije dostavili Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, "radi preduzimanja odgovarajućih mera prema agenciji". Međutim, u Ministarstvu za rad, socijalna i boračka pitanja nisu znali da kažu o kojoj je agenciji reč, ističući da od Ministarstva spoljnih poslova nisu dobili takvu informaciju.
 
Praktično najviše informacija o ovom slučaju Insajder je dobio od institucije druge države. Naime, prema podacima slovačke ambasade koja je informacije zahtevala od inspektorata za rad Slovačke, državljani Srbije u firmi Jasplastik SK bili su angažovani preko slovačke agencije, a ne agencije iz Srbije.
 
"Državljani Srbije posao su obavljali u elektrotehničkoj proizvodnji. U prostorijama preduzeća Jasplastik SK spol. s r.o. obavljali su posao na osnovu radnih ugovora koje su potpisali sa agencijom A-mont rent SK s.r.o. Svim državljanima Srbije bilo je izdato rešenje o administrativnom proterivanju bez zabrane ulaska sa rokom od 30 dana da napuste zemlju. Stranci su evidentirani zbog nedozvoljenog boravka na teritoriji SR iz razloga nepoštovanja uslova režima boravka i iz razloga obavljanja ilegalnog rada na teritoriji Slovačke Republike", navodi se u odgovoru Ambasade Slovačke.
 
Na pitanje da li su srpski državljani bili angažovani preko drugih posredničkih agencija i, ako jesu, koje su posredničke agencije u pitanju, u Ambasadi nisu znali da daju odgovor, napominjući samo da u ovom slučaju nije bilo krijumčarenja.
 
"U slučaju 24 srpskih državljana nije bilo utvrđeno izvršenje krivičnog dela krijumčarenja. Za odgovor na ovo pitanje smo kontaktirali Ministarstvo za rad, socijalna pitanja i porodicu SR. Još čekamo odgovor", navode u slovačkoj ambasadi.
 
Nakon odluke o proterivanju krajem januara ove godine niko od srpskih državljana koji su radili u slovačkom gradu Njitra nije izašao u javnost da bi govorio o razlozima za deportaciju, ali ni o tome preko kojih agencija su angažovani za rad u Slovačkoj.
 
Međutim, institucije države Srbije nemaju nikakvo opravdanje zbog toga što, ne samo da nisu ništa učinile da bi zaštitili svoje državljane, a kaznili odgovorne, već i zbog toga nisu uspeli da sakupe ni osnovne informacije o ovom slučaju.
 
Institucije bez kapaciteta i jasnih nadležnosti
 
Slovačka je već godinama jedna od "hit destinacija" za sezonski rad i tamo su srpski državljani ubedljivo najbrojniji strani radnici. U Slovačkoj je krajem prošle godine radilo 49.478 stranih radnika, najviše državljana Srbije, njih 12.259, saopštio je u januaru slovački ministar rada i socijalnih pitanja Jan Rihter.
 
Sezonski rad u inostranstvu za mnoge je jedino rešenje zbog loše ponuda poslova u Srbiji, ali se često dešava da građani Srbije odlaze na rad u inostranstvo preko agencija koje u Srbiji nisu ni registrovane. U tom slučaju radnici nemaju nikakvu pravnu zaštitu, zbog čega često rade bez adekvatnih dokumenata - i za rad i za boravak u stranoj zemlji.
 
Slovački parlament usvojio je ove godine izmene propisa kojima će se olakšati zapošljavanje srpskih i radnika iz trećih zemalja u četiri regiona Slovačke gde je nezaposlenost ispod pet odsto i gde fabrike na domaćem tržištu ne mogu da nađu dovoljno ljudi. U fabrici udeo "gastarbajtera" neće smeti da pređe 30 odsto zaposlenih, a fabrike će biti dužne da ih zaposle po istim uslovima i uz istu platu kao i slovačke radnike.
 
Prema zakonu, agencijama koje rade bez dozvole za posredovanje, naplaćuju se kazne ili se upućuju na licenciranje Ministarstvu za rad, a tek retko se i gase. Međutim, agencije se često preregistruju pod drugim imenom da bi nastavile svoj rad. Iako je ovo sve češća pojava, očigledno je da nadležne institucije nemaju adekvatan odgovor.
 
Prema navodima nevladine organizacije Astra koja se bavi trgovinom ljudima i radnom eksploatacijom u inostranstvu, nadležni organi Republike Srbije retko reaguju na prevare posredničkih agencija i kršenja prava srpskih državljana u Slovačkoj. Ivana Radović iz Astre rekla je nedavno u intervjuu za Insajder da je mogući razlog za slabe reakcije obe države to što i Srbiji i Slovačkoj, ali i pojedinim poslodavcima odgovara ovakva situacija.
 
"Verujem da se sve eksploatativne prakse koje postoje prema radnicima migrantima – uključujući i rad bez radne dozvole - u stranim zemljama u velikoj meri dešavaju uz prećutnu saglasnost nadležnih organa, svako tu ima neku korist. A nije retko da i poslodavci koji regularno rade u smislu tretmana radnika, štede na obezbeđivanju radnih dozvola ili im je procedura prekomplikovana, tako da eventualne kazne za neregulisan boravak ukalkulišu u zaradu radnika", istakla je Radović.
 
Rezultat Protokola o saradnji Slovačke i Srbije - publikacija
 
Srbija odlaskom svojih državljana u Slovačku rešava problem nezaposlenosti, dok se novac zarađen u stranoj zemlji svakako potroši u Srbiji. Istovremeno, Slovačka rešava problem manjka radne snage u radno-intenzivnim industrijama, dok slovačke kompanije dobijaju jeftine radnike koji zbog svog polu-legalnog statusa nemaju nikakav ucenjivački potencijal.
 
U novembru prošle godine, mesec dana nakon deportacije 23 srpska građana, ministri za rad Srbije i Slovačke Zoran Đorđević i Jan Rihter potpisali su protokol o saradnji čiji je cilj bolja i efikasnija saradnja u borbi protiv nelegalnog zapošljavanja srpskih radnika u slovačkim fabrikama.
 
Međutim, kako pokazuje i ovaj poslednji slučaj prevarenih srpskih državljana u Njitri, očigledno je da je potpisani protokol dve zemlje manje praktičan, a više – protokolaran.
  • potpisi i pravila

    25.03.2018 14:39
    Naši radnici su bez zaštite od eksploatacije u Srbiji, Slovačkoj i gde god bili.
  • crv optimista

    25.03.2018 13:29
    U teoriji ljubav lepo zvuči...malčice je drugačije u praksi...
  • Utopija

    25.03.2018 12:27
    Drzava pro forme..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.