VIDEO: Marko Đurić uhapšen pa proteran sa Kosova

Direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, koji je uhapšen danas popodne u Kosovskoj Mitrovici i prebačen u Prištinu, večeras je u pratnji vozila kosovske policije, na prelazu Merdare predat vlastima Srbije.
U Kosovskoj Mitrovici je posle hapšenja Marka Đurića više ljudi lakše povređeno, javila je dopisnica agencije Beta.
 
Đurić je uhapšen u zgradi suda u severnom delu Mitrovice pošto je, uprkos zabrani kosovskih vlasti da poseti Kosovo, ilegalno došao u Mitrovicu, da bi učestvovao u unutrašnjem dijalogu o Kosovu. Sa njim je uhapšen i njegov saradnik Željko Jović. 
 
 
Mediji javljaju da je Đurić na sastanku rekao da je došao na Kosovo onako kako je obećao i da severni deo Kosova nikada neće biti deo "samoproglašenog Kosova ili Velike Albanije".
 
Vučić: Brutalna provokacija od strane Prištine
 
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je Marko Đurić u skladu sa dogovorom o zvaničnim posetama više od 75 sati ranije najavio posetu Kosovu i Metohiji.
 
Vučić je istakao je da je reč o brutalnoj provokaciji, činu bezumlja i najtežem kriminalnom aktu, koje su sprovele prištinske vlasti, očigledno podržane od pojedinih zemalja. Predsednik je dodao da je razgovarao sa Đurićem koji je na putu za Beograd i dodao da će on biti primljen u nekoj od medicinskih ustanova u Beogradu.  
 
Vučić se obratio javnosti nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost. Iako je sednica prvobitno bila zakazana za utorak, pomerena je za danas nakon hapšenja Đurića. 
 
Pacoli: Đurić više puta upozoren da poštuje kosovske zakone
 
Ministar spoljnih poslova Kosova Bedžet Pacoli pohvalio je danas kosovsku policiju zato što je postupila "u skladu s kosovskim zakonima" prilikom privodjenja i proterivanja direktora Kancelarije za KiM Marka Djurića. Pacoli je rekao da je ispoštovana sva procedura prilikom izručenja Đurića sa Kosova, prenose agencije.
 
Prema njegovim rečima, Djurić je više puta "upozoren da poštuje kosovske zakone, kao što svaki građanin treba da poštuje zakone domaćima gde god da ode".
 
Tači: Đurić ušao ilegalno, kosovska policija bila profesionalna
 
Predsednik Kosova Hašim Tači pozvao je na smirenost i naveo da je policija postupila u skladu sa zakonima i svojim nadležnostima tokom hapšenja Marka Đurića.
 
"Marko Đurić je ušao na Kosovo ilegalnim putem. Policija Kosova je postupila u skladu sa svojim nadležnostima, profesionalno i u cilju zaštite reda i zakona na Kosovu. Ovaj slučaj ne treba da ugrozi komunikaciju koja je uspostavljena između Kosova i Srbije, dijalog između dve države i napore za normalizacijom odnosa, napore za dobrim međususedskim odnosima i pomirenjem između Kosova i Srbije", rekao je Tači.
 
Portparolka EK Maja Kocijančič pozvala je vlasti Srbije i Kosova da pokažu neophodnu uzdržanost i zrelost da situacija na Kosovu ne bi dalje eskalirala.
 
Kocijančičeva je rekla za agenciju Beta da sva pitanja od obostranog interesa treba da se rešavaju u okviru dijaloga u Briselu, čiji je krajnji cilj normalizacija odnosa Kosova i Srbije. "To su potvrdili Hašim Tači i Aleksandar Vučić tokom sastanka sa visokom predstavnicom Federikom Mogerini u petak", kazala je ona. Dodala je da EU žali zbog današnjih dešavanja na Kosovu koja nisu u skladu s normalizacijom odnosa. "Očekujemo i od Srbije, koja pregovara o pristupu EU, i od Kosova, koje ima Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, da potpuno poštuju slovo i duh sporazuma koje su postigli u dijalogu", navela je Kocijančičeva.
 
Povređen snimatelj RTS-a na Kosovu
 
Kosovski specijalci su, tokom akcije u kojoj je uhapšen Đurić, napali i povredili snimatelja Radiotelevizije Srbije Vladimira Đurića, objavio je RTS.
 
Snimatelj RTS povređen je tokom akcije kosovskih specijalaca u Mitrovačkom dvoru. Tokom upada, kosovski policajci koristili su suzavac i šok-bombe. 
 
 
 
  • VladaNS

    28.03.2018 19:11
    Hmm
    Ajd što smo ostali bez Kosova, Sada smo ostali i bez kancelarije na Kosovu
  • /

    28.03.2018 17:44
    /
    PetarPP
    da je tako ne bi ruski bajkeri bili svake godine na sajmu knjiga u nsu
  • markoni

    28.03.2018 12:50
    cverglan
    To sto si ti rekao mozda i nebi bilo toliko strasno,boze moj budala ima svuda.Strasnije je to sto za takvu izjavu dobijes pluseve,e to je tragedija !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Jak vetar otežava vožnju širom Srbije

Auto-moto savez Srbije (AMSS) upozorio je da će jak vetar u Srbiji danas otežavati vožnju, zbog čega su na vozače apelovali da voze sporije i pažljivije pretiču.