Počelo saslušanje poznatih antivakcinaša

U beogradskoj policiji juče su počela prva saslušanja protiv antivakcinaša po krivičnoj prijavi koju je podiglo Više javno tužilaštvo.
Počelo saslušanje poznatih antivakcinaša
Foto: Pixabay
Obavljeno je prvo saslušanje, kada je u policiji ispitana profesorka Mira Sovilj koja je u policijsku stanicu došla sama, prenosi Blic. Nekoliko sati posle nje ispitan je lekar Todor Jovanović, koji je pred inspektore došao zajedno sa advokatom.
 
Antivakcinaši su saslušani nakon što je početkom februara grupa od 270 roditelja podnela krivičnu prijavu zbog širenja straha i panike od vakcine i pojave epidemije morbila.
 
Među najpoznatijim sa ovog spiska protiv kojih je podneta krivična prijava u Prvom osnovnom sudu u Beogradu su Slađana Velkov, Jelena Karleuša, Miroljub Petrović, Maja Volk i Mirjana Bobić Mojsilović.
 
S druge strane, na čelu grupe roditelja iz cele Srbije koji su odlučili da krivično gone gotovo ceo antivakcinalni lobi su doktori Tomislav Stevanović iz Zrenjanina i Vladimir Cimerman iz Beograda. Kako kažu, to su morali da učine da bi zaštitili zdravlje nacije i kolektivni imunitet.
 
"Krivičnom prijavom želimo da stanemo konačno na put tom antivakcinalnom lobiju i šarlatanima koji poslednjih godina šire paniku i strah u vezi sa vakcinacijom dece i uvaljuju svoje šarlatanske metode lečenja", rekao je Stevanović ranije za "Blic".
 
Stevanović je naveo da su praktično svaki pokušaj priznatih epidemiologa i imunologa da edukuju stanovništvo u vezi sa vakcinacijom oni osujetili svojom kontrapropagandom, pre svega na internetu i da su na taj način izazvali strah i paniku kod građana, što je direktno za posledicu imalo opadanje broja vakcinisane dece i pojavu epidemije morbila.
  • kako sad

    28.03.2018 19:54
    Sud
    bi trebao da odluči ko će od onih navedenih da odgovara za smrt 12 osoba, koji su preminuli od komplikacija izazvanih od malih boginja.
    Za mene su osim tih poznatih ličnosti krivi i svi koji su preko Facebooka širili paniku i motivirali ljude da ne vakcinišu svoju decu. Kazne moraju biti visoke da se nebi tako nešto ponovilo.
  • Draga moja

    28.03.2018 15:10
    @Boba
    Naaravno da se i Rusi, Kinezi i Brayilci vakcinišu. I naravno da bi smo preko njih dobili proverne vakcine, verovatno i jeftinije.
    Međutim, takva opcija nikada nije ponuđena, o njoj se noje razmišljalo, i ovo je možda sedmi put kako postavljam pitanje a samo vi se javljate, niko ne daje odgovor.
    Ne mislite valjda da tako velike zemlje sa brojnim stanovništvom nemaju rešenje, koje se razlikuje od švajcarskog? I oni se takođe nečim vakcinišu.
    Sam Putim je izlazio sa izjavom da će razotkriti međunarodnu zaveru oko proizvodnje vakcina. Da nema dima, ne bi bilo vatre ni njegovih takvih izjava.
    Da ne pominjem neke druge izveštaje o radu labaratorija iz 1997 i zabrane UN.
    Odnosno, od ljudi iz tih labaratorija koji rade ko zna za čije interese.
    Upućen sam u načine korupcije medicinara, svedok takvih slučajeva.
    Uostalom, sam Pravilnik o lekovima, Agencije koja je u privatnom vlasništvu 4 čoveka u Srbiji, a koju budžet Republike finansira sa 50%, u poslednjim članovima se pominje odobrenje eksperimentalnih lekova - "koji neće biti davani deci i trudnicama."
    U to valjda ulaze i vakcine? Za decu.
    Sve u svemu - mnogo MUTNE rabote i normalno je da se narod brani kako zna i ume.
  • Boba

    28.03.2018 11:24
    @za slobodu čoveka
    Imam info iz prve ruke da se Pentaxim daje u Kini. Navedite mi nazive kineskih, brazilskih ili ruskih vakcina, čisto da znam. Nije tačno da se daje isključivo Novartisova vakcina protiv MMR jer se već neko vreme u domovima zdravlja daje vakcina Priorix proizvođača GlaxoSmithKline.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.