"Merkator S" mora da obustavi reklamu o jajima bez GMO

Kompanija "Merkator S" moraće da obustavi reklamiranje u kome ističu da su jaja robne marke "K plus", koja se mogu kupiti u njihovim radnjama, bez GMO, rečeno je za "Večernje novosti" u Ministarstvu poljoprivrede.
"Merkator S" mora da obustavi reklamu o jajima bez GMO
Foto: Pixabay
Dodaju da se po rešenju veterinarske inspekcije mora odmah postupiti.
 
Veterinarski inspektori bili su u kontroli i doneli odluku da se povuče reklamiranje putem sredstava javnog informisanja kao i sa bilborda, objašnjavaju u Ministarstvu poljoprivrede. Ta reakcija usledila je pošto se nedavno pojavila reklama da su to prva jaja na našem tržištu sa sertifikatom "Dunav soje" koji garantuje da je proizvod bez GMO.
 
Kako u Srbiji zakon o GMO predviđa da nijedan modifikovani živi organizam kao ni proizvod od GMO ne može da se prodaje, odnosno gaji u komercijalne svrhe, podrazumeva se da je sva roba u našoj zemlji bez GMO, pišu "Novosti". Zabranjeno je to naglašavati, jer se kupci mogu dovesti u zabludu da svi drugi proizvodi koji su iste sadržine mogu da sadrže GMO, jer nije naznačeno drugačije.
 
Oni tu oznaku ne mogu da koriste kao svoju prednost. Kako kažu u Ministarstvu, deklarisanje hrane mora da se obavlja na način kojim se ne obmanjuje kupac.
  • Malkomx

    31.03.2018 15:08
    Ministarsvtvo laze
    Godinama se u Srbiju uvozi sojina sacma gmo za ishranu zivotinja. To nije tajna. A nasa sacma ovde proizvedena koja nije gmo se po skupljoj ceni izvozi u svet. Ovi iz k robne marke nisu dovodili potrosace u zabludu ako je istina sto deklarisu. Naravno kajmak na izvozu uzimaju veliki otkupljivaci i preradjivaci soje. Za dve godine ce se u Srbiji dozvoliti promet gmo. Ali ne i uzgoj zivotinja i biljaka gmo. To ce definitivno ubistiti srpsku poljoprivredu.Objavite ovo...
  • @Pitanje

    31.03.2018 14:38
    Pitanje je glupo. Koji deo sintagme "u komercijalne svrhe" ti nije jasan?
  • Pitanje

    31.03.2018 12:37
    Zašto onda legalno postoji "Институт за молекуларну генетику и генетичко инжењерство"?
    http://www.imgge.bg.ac.rs/index.php/yu/o-nama/kapacitet-i-oprema/gajenje-i-transformacija-biljaka

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija