Sud vratio slučaj EPS Komisiji za zaštitu konkurencije na ponovno odlučivanje

Upravni sud Srbije doneo je presudu kojom je ukinuo rešenje Komisije za zaštitu konkurencije da je EPS izvršio povredu konkurencije na tržištu, pa je vratio predmet Komisiji na ponovno odlučivanje.
Sud vratio slučaj EPS Komisiji za zaštitu konkurencije na ponovno odlučivanje
Foto: 021.rs
Ukinutim rešenjem EPS-u je bila izrečena kazna od 330 miliona dinara, pošto je Komisija utvrdila da je to preduzeće zloupotrebilo dominantan položaj na tržištu distribucije električne energije u Srbiji primenjivanjem nejednakih uslova poslovanja na iste poslove sa različitim učesnicima na tržištu, čime se pojedini učesnici dovode u nepovoljniji položaj u odnosu na konkurente i nametanjem nepravičnih uslova poslovanja.
 
Upravni sud presudom nije utvrđivao da li je EPS Distribucija zloupotrebila dominantan položaj, već je naložio Komisiji da otkloni uočene nedostatke i donese novu odluku u ovom predmetu. Komisija je najavila da će u zakonskom roku postupiti po nalozima Upravnog suda, doneti novo rešenje i izreći odgovarajuće mere.
 
"Komisija će u ovom slučaju dosledno sprovoditi Zakon o zaštiti konkurencije u cilju ekonomskog napretka i dobrobiti društva, a naročito koristi potrošača, trudeći se da obezbedi ravnopravni tretman, pravnu sigurnost i predvidivost postupanja za sve učesnike na tržištu, bez obzira na njihovu veličinu i oblik svojine", navodi se u saopštenju Komisije.
 
Podseća se da je Upravni sud prošle godine odbio tužžbu EPS Distribucije za poništavanje rešenja Komisije. EPS Distribucija je potom Vrhovnom kasacionog sudu podnela zahtev za preispitivanje presude Upravnog suda, pa je Vrhovni kasacioni sud uvažio taj zahtev, ukinuo presudu Upravnog suda i vratio mu predmet na ponovno odlučivanje. Upravni sud je zatim doneo presudu kojom se tužžba uvažava, poništava rešenje i predmet vraća Komisiji na ponovno odlučivanje, zbog povreda pravila postupka.
 
Podsećamo da su pravni zastupnici EPS-a, advokatska kancelarija Gecić, na svom sajtu objavili da je ovom odlukom Upravnog suda poništena najviša kazna u istoriji srpskog prava konkurencije. Prema njihovim navodima, Komisija je dužna da vrati EPS Distribuciji 330 miliona dinara, uvećanih za zateznu kamatu od 11,5 odsto (još oko 300 hiljada evra).

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.