Dvogodišnja Nađa Petrović treće dete preminulo od malih boginja u Srbiji

Dvogodišnja Nađa Petrović, obolela od malih boginja i koja se borila za život, priključena na aparate u Institutu za majku i dete u Beogradu, sinoć je preminula.
Dvogodišnja Nađa Petrović treće dete preminulo od malih boginja u Srbiji
Foto: Pixabay
Skoro dva meseca Nađa je bila priključena na aparate.
 
Lekari su se svakodnevno borili da spasu njen mladi život, ali posledice malih boginja nisu mogle da se saniraju, piše Blic. 
 
Bili su organizovani i mnogi konzilijumi sa lekarima iz inostranstva, ali ništa nije vredelo.
 
Nađa je treće dete koje je u Srbiji izgubilo bitku protiv malih boginja i ukupno 13. žrtva ove zarazne bolesti.
 
Zbog autoimune bolesti, Nađa nije ni mogla da primi MMR vakcinu, niti je smela da dobije boginje.
 
Nađa je poslednjih devet nedelja nepomično ležala na intenzivnoj nezi u novobeogradskom Institutu za majku i dete. Naime, kada je napunila godinu i po, ustanovljeno je da ima autoimunu bolest - poliglandularni sindrom tipa 1. Zato je Nađa spadala u onu grupu dece koja zbog svoje osnovne bolesti ne mogu da prime MMR vakcinu.
 
Detaljnije OVDE.
  • V

    09.04.2018 03:36
    ruski rulet
    Prva MMR vakcina Trivix, napravljena je 1987 u Kanadi i izazivala je upalu moždanih ćelija, meningitis Umesto da bude povučena, vakcina je pod novim imenom Pluserix, bila korišćena tokom 4 godine u Engleskoj i povučena je tek kad je više hiljada Engleza izašlo na ulice. Ni posle ovoga, vakcina nije bila uništena, već je prodata Brazilu. Nova MMR vakcina se pojavila 1990. Roditeljima se savetovalo da decu vakcinišu jednovalentnim, a ne trovalentnim vakcinama protiv rubeole, zauški i malih boginja, posle ćega je američki Merck prestao da proizvodi jednovalentne vakcine i onemogućio roditeljima da biraju. Do pojave ove vakcine, broj autične dece je bio zanemarljiv, dok se sa godinama njihov broj drastično uvećao.
    Nove MMR vakcine više ne izazivaju meningitis, već autizam. Tačno je da ova vakcina zaštiti većinu dece, ali je to igranje ruskog ruleta sa zdravljem dece, pošto niko ne može da garantuje apsolutnu bezbednost iste. Zato bi roditelji trebalo sami da odlučuju da li žele da im se deca vakcinišu ili ne. A što se Karleuše i drugih antivakcinaša tiče, ljudi imaju pravo na svoje mišljenje, kao i zagovornici vakcine.
  • David D. Pokrajac

    05.04.2018 17:33
    Oduzimanje licenci!
    Ova smrt ide na cast antivakserima. Moje je misljenje da osobe kao sto su gospodja Karleusa, gospodja Sladjana Velkov, dr Mira Sovilj, dr Jovana Stojkovic, dr Branimir Nestorovic treba da bude sramota. Moje misljenje jeste da svaki lekar koji promovise antimedicinske stavove treba da dozivotno ostane bez licence i prava da dolazi u kontakt sa decom.
  • Vita

    05.04.2018 17:17
    Istini za volju
    @Joj, s obzirom koliko Rumunija ima stanovnika, to mu dođe na isto.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Nedelja ponosa u Beogradu od 2. do 8. septembra

Nedelja ponosa u Beogradu biće održana od 2. do 8. septembra, a program će obuhvatiti 30 događaja fokusiranih na nekoliko segmenata - prajd umetnost, pozorište, poezija i drag umetnost.