Škole podnose prijave protiv roditelja čija deca ne idu na nastavu

Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja (ZOSOV) predvideo je obavezu škola da pokrenu prekršajne postupke protiv roditelja koji ne upišu decu u pripremni program i osnovnu školu, kao i protiv roditelja čija deca neredovno pohađaju nastavu.
Škole podnose prijave protiv roditelja čija deca ne idu na nastavu
Foto: Pixabay
Zakon je usvojen u septembru prošle godine, a prema rečima predsednika Prekršajnog suda u Beogradu Milana Marinovića do danas nijedna škola nije pokrenula prekršajni postupak protiv roditelja.
 
On pojašnjava da je obavezan prekršajni postupak protiv roditelja koji ne upišu decu u školu ili čija deca neredovno pohađaju nastavu i ranije postojao, ali da je nadležnost za podnošenje zahteva imala prosvetna inspekcija, te da su usvajanjem ovog zakona tu nadležnost dobile škole.
 
Prema njegovim rečima, dobro je što su direktori i sekretari škola prošli kroz program edukacije.
 
"Direktori škola nisu pravnici i nisu se susretali sa ovom vrstom posla, te smo smatrali da bi bilo korisno da ih upoznamo sa njihovim ovlašćenjima, obavezama i pravima, jer će oni biti podnosioci zahteva", rekao je Marinović.
 
Upitan ko pokreće postupak u slučaju vršnjačkog nasilja, pojasnio je da je škola dužna da obavesti nadležni organ - u slučaju krivične prijave da obavesti MUP, a u slučaju prekršaja da podnese zahtev za pokretanje prekršajnog postupka.
 
"Deca mlađa od 14 godina ne mogu biti prekršajno odgovorni, ali svakako za njihove ponašanje odgovaraju roditelji i zakonski zastupnici", pojasnio je.
  • Inspektor Višekruna

    08.04.2018 09:08
    Prijave
    Kada će prijave protiv nastavnika OŠ, koji ne rade svoj posao kako treba. Roditelji su prinuđeni da plaćaju pripreme za malu maturu i kasnije privatne časove u SŠ da bi umanjili štetu.
  • Vlada

    08.04.2018 08:58
    ---
    Krajnji cilj ovog Zakona - oduzimanja dece.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.