Motocikli će moći da se registruju i na jedan mesec

Vozači motocikala u Srbiji moći će da registruju svoje dvotočkaše samo na mesec dana godišnje, ako to žele, novina je nedavno izmenjenog Zakona o bezbednosti saobraćaja.
Motocikli će moći da se registruju i na jedan mesec
Foto: Pixabay
Izmena u zakonu je omogućila da vlasnici ili korisnici motocikala registraciju dobiju na period koji ne može biti kraći od jednog meseca, a vozači su dužni da vrate registarske tablice u roku od godinu dana od dana isteka važenja registracione nalepnice.
 
Motociklisti su se do sada žalili da plaćaju registraciju za celu godinu, a voze motore svega nekoliko meseci godišnje, najviše tokom leta.
 
Na pitanje kada se može očekivati da ova novina zaživi, u MUP-u kažu da će "primena početi nakon neophodnih izmena u softveru za registraciju vozila". Troškovi koji se plaćaju prilikom registracije vozila, navode, zavisiće od vrste registracije kao i vozila.
 
"Za motocikle i teške tricikle, prilikom upisa vozila u jedinstveni registar, kao i prilikom produženja registracije vozila, pored ostalih naknada, plaća se porez na upotrebu motornih vozila za period od jedne godine u iznosima propisanim zakonom", kažu u MUP-u.
 
Napominju i da se prilikom upisa u jedinstveni registar i produženje registracije za motocikle plaća komunalna taksa za držanje vozila čiju visinu propisuju opštine u Srbiji i to na period od godinu dana.
 
Za mopede, lake tricikle, lake četvorocikle i otvorene teške četvorocikle, prilikom upisa u jedinstveni registar vozila i produženja registracije, kažu, ne plaća se porez na upotrebu motornih vozila i komunalna taksa za držanje vozila.
  • Poznato

    09.04.2018 10:48
    Stari trikovi
    U praksi, moći će da registruju samo za sezonu.
    Ali će cena te registracije biti kao za 2 godine...
    Manje pakovanje, a veća cena.
  • Rade

    09.04.2018 08:56
    Super sada ce biti duplo vise deb...la na motorima koji divljaju po gradu bolje da su uveli obaveznu kontrolu buke koju prave ti motori i kazne za prepravljanje istih u vrednosti motora ,oduzimati motore na licu mesta ako im se ne vidi dobro registarska tablica ,za vece kubikaze obavezna kopletna oprema cipele odelo kaciga i ko je nema da prilikom povreda placa sam svoje lecenje , na trecem prekrsaju na motoru u toku od tri meseca oduzimati dozvolu na godinu dana ,za voznju u alkoholisanom stanju uzimati motor i dozvolu trajno .....pa bi se mozda i malo doveli u red .
  • Jaja

    09.04.2018 07:38
    Mislim da je to bila najvaznija stvar koju nas zakon nije pokrivao. Ostavle gluposti kao sto su: pravicna cena registracije, snimanje rada policije itd, mogu da sacekaju

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija