Sledeće nedelje počinje naplaćivanje kesa u pojedinim prodavnicama

Kompanija "Delez" počeće sledeće nedelje da naplaćuje plastične kese u prodavnicama "Shop&Go".
Sledeće nedelje počinje naplaćivanje kesa u pojedinim prodavnicama
Foto: Pixabay
Kako se navodi na internet-stranici "Shop&Go", naplata plastičnih kesa počeće 16. aprila po ceni od dva dinara.
 
"Na ovaj način želimo da smanjimo upotrebu plastičnih kesa, koje zagađuju našu životnu sredinu, i da naš komšiluk učinimo čistijim i lepšim", navodi se u obaveštenju potrošačima.
 
Kupci Shop&Go marketa koji budu imali račun veći od 1.000 dinara dobijaće do 15. aprila, odnosno do isteka zaliha, besplatne pamučne cegere za kupovinu, piše na sajtu.
 
U Srbiji ima 170 "Shop&Go" prodavnica.
 
Podsetimo, pitanje naplaćivanja plastičnih kesa se nameće otkada je Evropska komisija u februaru usvojila strategiju o plastici i donela mere koje ograničavaju maksimalnu godišnju potrošnju kesa na 90 po osobi do kraja 2019. Inače ovi zahtevi će do 2025. biti još stroži, jer će tada ovaj predviđeni broj biti preopolovljen.
 
Ranije je za "Politiku" u "Merkatoru S" ("Ideja", "Roda", "Merkator" hipermarketi) rečeno da razmatraju ovu mogućnost, jer je reč o direktivi EU sa ciljem očuvanja životne sredine.
 
Iako se ovakve akcije kod nas po pravilu doživljavaju kao nepotreban trošak, jasno je da bi na podizanju ekološke svesti građana trebalo raditi više. Dovoljno je pogledati navike kupaca u bilo kojoj zemlji Evropske unije i uporediti je sa slikom naše okoline. Dok oni u Evropi obavezno u kupovinu nose platnene cegere, ili korpe ili torbe, kod nas se država još nije opredelila na koji će način na putu ka EU sprovoditi ovu direktivu.
  • Braco

    11.04.2018 21:24
    Koliko košta u Metrou kesa? Pa opet imaju kupaca koji je kupe kad ne ponesu i ne bojkotujemo. Meni je to u redu.
  • Keva

    11.04.2018 18:58
    Skoro je bio članak kako nas dosta ide u Mađarske banje, odavno nam je Segedin grad gde idemo u nabavku pa kako vam tamo ne smeta kad potrošiti 150 e a da vas i ne ponude kesama. Prosto nisu na dohvat ruke i moras da trazis. Isto tako kolica se uzimaju samo ako ubacite 100 forinti ili euro, pa Lepo klan klaj vratis kolica na svoje mesto a kod nas se posebno angažuje čovek koji skuplja kolica po parkingu jer što bi iko od nas vratio na svoje mesto. Kako u Mađarskoj, tako i u Grčkoj gde većina letuje i obilazi Lidl ( obavezna atrakcija).
  • Keva

    11.04.2018 18:51
    Šteta što se i ostale prodavnice ne pridruže. Ni u DMu vam ne smeta što možete samo male kese da dobijete za dž. Mislim da još Srbija i BiH ( Republika Srpska) iz okruženja ovo nije uvela kao pravilo. Kad Lidl krene da radi, nadam se da će poslovati kao i u drugim radnjama u EU. Treba i Tempo i Maxi isto da urade. Par puta se plati kesa, pa se posle u nabavku ne ide bez cegera, vrlo jednostavno. Ne zato što se štedi novac, nego se smanjuje otpad kojeg imamo na pretek a fabrike za reciklažu ni od korova. Takodje se nadam da će veći marketi imati i aparat za reciklažu plastičnih boca, opet ne zbog novca ali bi deci bilo zanimljivo da "zarade" za sladoled.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.