Zaštitnik građana: Deca ulice višestruko ugrožena, angažovati celo društvo

Deca ulice najranjiviji su i pravno nevidljiv deo našeg društva, a njihova prava su višestruko ugrožena – počev od bezbednosti do prava na obrazovanje i zdravstvenu zaštitu, ocenio je zaštitnik građana Zoran Pašalić.
Zaštitnik građana: Deca ulice višestruko ugrožena, angažovati celo društvo
Foto: 021.rs
"U rešavanje tih problema, koji su za decu ulice egzistencijalno važni, mora se uključiti čitavo društvo, jer je to jedini način da za njih izgradimo bezbedno i humano okruženje", poručio je Zoran Pašalić povodom Međunarodnog dana dece koja žive i rade na ulici, koji se obeležava 12. aprila.
 
Kako se navodi u saopštenju, izveštaji, koje je ombudsman izradio u prethodnom periodu, pokazuju da su deca, uključena u život i rad na ulici, često seksualno i radno eksploatisana, žrtve su nasilja i diskriminacije, najčešće žive u ekstremnom siromaštvu, u neformalnim naseljima, često bez pristupa tekućoj vodi i struji, a u velikom broju slučajeva bez ličnih dokumenata i pristupa institucijama.
 
"Zakon o javnom redu i miru ne prepoznaje decu koja su gurnuta u dečje prosjačenje, dečju prostituciju i najgore oblike dečjeg rada kao žrtve zlostavljanja i iskorišćavanja, već ih tretira kao počinioce prekršaja i propisuje njihovu odgovornost ukoliko su dostigli uzrast prekršajne odgovornosti", navodi zaštitnik.
 
Pašalić navodi da se problemi dece ulice mogu rešiti samo odgovarajućom međusektorskom saradnjom nadležnih državnih organa i institucija i poziva nadležne da tom problemu posvete posebnu pažnju i obezbede da i deca ulice, kao i sva deca, imaju mogućnost da ostvare prava grantovana Ustavom i zakonima.
 
Međunarodni dan dece uključene u život i/ili rad na ulici obeležava se od 2011. godine u više od 130 zemalja sveta. 
  • Nema logike

    12.04.2018 15:07
    Umesto da se kao angažuje celo društvo na zbrinjavanju te dece, valjda treba da se poradi s njihovim roditeljima. Ili možda oni nemaju nikakve obaveze, samo pravo da dobijaju dečije dodatke? Oni mogu da budu nepismeni i poludivlji, niko im ništa ne može, a onde se prebaci odgovornost na neko kao društvo, ustvari na ljude koji plaćaju poreze i održavaju ovu državu u životu svakodnevnim radom i obrazovanjem.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.