Jeftini poslovi pogurali zaposlenost u Srbiji, upitni podaci o rastu zaposlenosti

Privredni rast u zemljama Zapadnog Balkana u 2017. usporio je u odnosu na prethodnu godinu i to pre svega zbog slabijeg rezultata srpske privrede koja je rasla svega 1,9 odsto.
Jeftini poslovi pogurali zaposlenost u Srbiji, upitni podaci o rastu zaposlenosti
Foto: 021.rs
Kako je ocenjeno na predstavljanju redovnog ekonomskog izveštaja Svetske banke za Zapadni Balkan, prosečan rast u 2017. je iznosio 2,4 odsto u odnosu na 3,1 odsto prethodne godine, piše Danas.
 
S druge strane, zaposlenost u celom regionu je rasla brže od ekonomije i to pre svega zahvaljujući slabo plaćenim poslovima, prvenstveno u uslužnom sektoru. Čak osam od 10 novih radnih mesta otvoreno je u uslugama, a najviše u trgovini.
 
Prema rečima Lazara Šestovića, ekonomiste Svetske banke, u Srbiji je prošle godine rast zaposlenosti iznosio tri odsto, a otvoreno je više od 30.000 radnih mesta u trgovini i 23.000 radnih mesta u industriji. Opšti pokazatelji tržišta rada, stopa nezaposlenosti i zaposlenosti su dobri, ali radi se o slabom kvalitetu, niskim platama i nestabilnim poslovima pre svega u trgovini.
 
"Poslovima u industriji doprinele su strane investicije i tu se radi o radno intenzivnim delatnostima. Međutim, to je radna snaga sa malim platama, a uz to je za njih uglavnom isplaćena subvencija", rekao je on uz objašnjenje da se podaci iz Ankete o radnoj snazi slažu i sa podacima o registrovanoj zaposlenosti kao i sa uplaćenim doprinosima. Rast zaposlenosti veći od privrednog rasta znači da je produktivnost srpske ekonomije smanjena.
 
Svetska banka je prognozirala prosečan rast za region u 2018. godini od 3,2 odsto, a u 2019. godini 3,5 odsto. Međutim, za Srbiju su zadržali prošlogodišnju projekciju od tri odsto, dok je recimo Vlada konzervativno projektovala rast od 3,5 odsto.
 
Šestović ističe da su se odlučili da zadrže projekciju zato što je ekonomija u Srbiji podložna brojnim šokovima i udarima. "Prošle godine imali smo jaku zimu i sušu, a posle neočekivano smanjenje javnih investicija", objasnio je on, prenosi Danas.
 
On je ocenio i da su rizici za Srbiju dalji rast deficita tekućeg računa koji je prošle godine skočio na 5,7 odsto BDP-a zahvaljujući povećanju cene energenata, ali i rastu potrošnje koja se automatski preliva na rast uvoza. Zato je upozorio da plate u javnom sektoru u narednih godinu, dve ne bi smele da rastu brže od nominalnog BDP-a.
 
Kako prenosi Insajder.net, pouzdanost podataka Republičkog zavoda za statistiku o ukupnom rastu zaposlenosti u poslednjih pet godina u Srbiji upitna je i za predstavnike Svetske banke. Oni su na konferenciji, na kojoj su predstavili ekonomski izveštaj za Zapadni Balkan rekli da su podaci o broju zaposlenih u poslednje dve godine tačni, ali da to ne mogu da kažu i za podatke koji su objavljeni prethodnih godina.
 
Prema podacima zvanične statistike, u Srbiji je u periodu od 2012. do 2017. godine broj zaposlenih porastao za 20 odsto, dok je ukupni rast proizvodne, odnosno BDP-a, bio svega šest odsto. Ove podatke je nakon analize, prvi doveo u sumnju Fiskalni savet tvrdeći da su u nesrazmeri i da nijedna zemlja u regionu nema veći rast zaposlenosti od rasta BDP-a. Da razloga za sumnju ima, potvrdili su i predstavnici Svetske banke. 
 
Na pitanje novinara Insajdera, da li su pouzdani zvanični podaci o ukupnom rastu zaposlenosti u prethodnih pet godina imajući u vidu daleko manji rast BDP-a za isto vreme, viši ekonomista Svetske banke Lazar Šestović kaže da su podaci za prethodne dve godine pouzdani, ali da je očigledno bilo problema u prethodnim godinama.
 
"Anketa o radnoj snazi koju koristimo trenutno je prema proceni naših zaposlenih na veoma visokom nivou. Utvrđeno je da su podaci koje dobijamo u poslednje dve godine pouzdani i da možemo da ih koristimo u našim analizama. U tom periodu se i podaci Nacionalne službe za zapošljavanje prilično dobro poklapaju sa anketom. Šta se dešavalo prethodnih godina, ne znam. Ne mogu da tvrdim da je sve pouzdano i tačno jer ima puno nelogičnosti", rekao je Šestović.
 
Dodajmo i da je Fiskalni savet je početkom marta objavio analizu koja pokazuje da zvanični podaci o visokom rastu zaposlenosti u Srbiji nisu u skladu sa osnovnim ekonomskim parametrima u državi, odnosno da ne postoje druge uporedive zemlje koje imaju daleko veći rast zaposlenosti od rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP), što se "navodno dešava u Srbiji".
  • pera

    12.04.2018 09:59
    ..
    Nezaposlenost je opala jer su ljudi emigrirali.
  • Jeftini radni snag

    12.04.2018 07:41
    A NSZZ
    Treba uzeti u obzir da podaci iz Nacionalne službe za zapošljavanje ne mogu biti pookazatelj pravog stanja broja nezaposlenih usled njihovog famoznog pravilnika koji automatski briše nezaposleno lice iz evidencije na period od 6 MESECI ako je lice jednom propustilo da se lično pojavi u NSZZ na dan koji zakažu i po TRI meseca unapred! Njihovo opravdanje za takvu praksu jeste rezon po kom smatraju da ako se lice nije pojavilo, verovatno radi na crno te ga momentalno treba izbrisati iz evidencije!? Pitao sam ih za podatak koliko lica na taj način bude uklonjeno iz evidencije, i naravno drsko su mi odgovorili da nemam prava da pitam takve stvari (a gde je javnost podataka?), i savetovali su me da bolje vodim računa da se pojavim tačno za 6 meseci. Još su me upitali, uz obaveznu dozu arogancije: "Pa zašto uopšte hoćete da budete na evidenciji kad možete da overite zdravstvenu knjižicu i bez toga!?" Valjda im je van pameti da bi preko njihove službe mogao dobiti posao :)

  • Amerika saveznik

    12.04.2018 07:34
    Olupali nam prijatelji iz Amerike fabrike tomahavcima, bombarderima b52, njihovi agenti interesa posle toga oterali u stečaj i pozatvaralij sve što je prostalo od privrede i fabrika, potom dosle njihove kompanije kao spasioci,veliki investitori, da narod zaradi za koru hleba kod njih, da bi preživeo. Samo budala može da očekuje pristojnu i normalnu platu od njih.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.