Prosvetari traže veće plate, protest 25. aprila

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije najavila je protest ispred Vlade Srbije u sredu, 25. aprila, u 12 sati.

"Ustali smo da odbranimo tri ključne vrednosti za koje se Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije zalaže: svoj veoma ugrožen materijalni i socijalni položaj, dostojanstvo profesije i da zaštitimo obrazovanje od daljeg posrnuća", rekla je na konferenciji za novinare u Novom Sadu, predsednica USPRS Jasna Janković.

Pre detaljnog obrazlaganja zahteva prosvetnih radnika članova tog udruženja, njegovo rukovodstvo je napomenulo da o ukupnom položaju obrazovanja u Srbiji možda najbolje govori činjenica da je, iako delatnost s izuzetno visokom obrazovnom strukturom zaposlenih, po visini plata tek na 48. od 85 mesta.
 
Svoje nezadovoljstvo prosvetari su pretočili u zahteve koje će na protestu uputiti Vladi Srbije. Oni od Vlade traže potpisivanje protkola o povećanju zarada u obrazovanju za ovu godinu za 20 posto i predlažu da to bude 10 odsto ovog meseca, a 10 u oktobru. Time bi, kažu, ispunili tek svoj plan za 2016. godinu, ali nikako i cilj da profesor početnik u školi ima 30 posto veću platu od republičkog proseka, što bi danas bilo 70.000 dinara.
 
Drugi zahtev je bonus, već isplaćen nekim budžetskim korisnicima, koji prosvetari traže do kraja ovog meseca. Traže i isplatu četiri, u svojevremeno s Vladom potpisanom Sporazumu, predviđene, a neisplaćene, Svetosavske nagrade, što je ukupno 20.000 dinara. Istu svotu ovaj sindikat traži i za svakog zaposlenog u prosveti i po osnovu ušteda u sistemu, što je takođe predviđeno pomenutim sporazumom s Vladom. Na taj sporazum Unija SPRS poziva se i kada traži da se iz platnih razreda niko od korisnika buyeta ne izuzima, to jest da se primenjuju na sve. Među zahtevima je i isti koeficijent za istu stručnu spremu, što sada nije slučaj, nego prosvetni radnici imaju veće koeficijente od administrativnog ili pomoćnog osoblja s istom školskom spremom. Na deo ovog, nenastavnog osoblja, odnosi se i sledeći zahtev. Naime, zaposlenima u prosveti s najnižim platama, zbog tih niskih plata, primanja nisu umanjena svojevremeno kada su umanjivana svim korisnicima buyeta, pa zbog toga nisu dobili ni poslednje povećanje (pretpostavljaju da je to ustvari bilo vraćanje svojevremeno oduzetog), mada su nekima plate ispod minimalca.
 
Traže i isplatu četiri Svetosavske nagrade, predviđenu svojevremeno u s Vladom potpisanom sporazumu, što je ukupno 20.000 dinara.
 
Uz ovakve zahteve, s kojima će izaći 25. aprila pred zgradu Vlade Srbije, Unija SPRS očekuje da im se pridruže i ostali sindikati, ne samo zaposlenih u obrazovnim institucijama, nego i zaposlenih u ostalim javnim službama.
  • programer

    19.04.2018 10:54
    Kao sto rekoh, umem da zamenim, ali necu. To mi je komsija, dobar majstor i zaradi u komsiluku platu prosvetnog radnika. Nije mi zao ni sto sam ga platio.

    Jaki ste vi majstori kad idete 25 km da zamenite tablu.

    Sve u svemu, ja znam sta znam i bas sam zadovoljan. Svaki posao cenim, ali majstor ne treba da zaradjuje vise od prosvetnog radnika. Zalosno je sto je to tako. Sad vise nemam vremena, moram da radim.

    U medjuvremenu, malo se priucite pravopisu, da se ne brukate.
  • /

    19.04.2018 09:45
    /
    @programer
    e jak si programer kada ne umes zameniti masku za prekidace
  • @Caca

    18.04.2018 22:42
    Tu, vecu, platu vam je obezbedjivao "Trut". Ipak je vece zadovoljstvo, manja plata, ali od Supermena.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.