Šta sve donosi novi pravilnik o dečijim igralištima

Svako javno igralište imaće određenu zonu pada koja će morati da bude prekrivena specijalnom podlogom da se deca ne bi povredila, onaj ko postavi igralište moraće i da se stara o njemu i održava opremu, ali i da odgovara ukoliko se neko dete povredi.
Šta sve donosi novi pravilnik o dečijim igralištima
Foto: Pixabay
Ovo su najvažniji detalji novog Pravilnika o bezbednosti dečjih igrališta, na kome radi Ministarstvo privrede i koji će biti završen u maju ove godine. Prema novom pravilniku, sva dečja igrališta koja su namenjena javnoj upotrebi moraće da budu napravljena po strogim standardima.
 
Kako najavljuju iz Ministarstva, a prenosi "Blic", očekuje se da će primena pravilnika početi mesec, dva posle usvajanja. On će biti obavezan pri projektovanju i izgradnji novih igrališta. Međutim, za igrališta koja već postoje biće određen prelazni period od dve do pet godina za prilagođavanje, jer je "potrebno vreme da se uklone i zamene svi rekviziti koji neće moći da zadovolje zahteve pravilnika".
 
"U skladu s pravilnikom biće regulisani zahtevi za opremu i podlogu ispod rekvizita, odnosno za materijale od kojih se izrađuje oprema, koji se postavljaju kao podloga ispod rekvizita, određivanje zona opasnosti i udaljenosti za postavljanje rekvizita i slično. Pravilnikom će se odrediti i mesto gde mogu da se nalaze dečja igrališta, sadržaj informativne table, vegetacija zbog alergija i eventualno postavljanje ograda ukoliko se radi o zonama blizu saobraćajnica", objašnjavaju u Ministarstvu privrede.
 
Takođe, obavljaće se redovna kontrola opreme i celokupnog igrališta, koju će najverovatnije sprovoditi Ministarstvo. U Ministarstvu privrede navode i da će odgovornost za stanje igrališta, ali i moguće incidente, snositi vlasnik dečjeg igrališta (u većini slučajeva to će biti lokalna samouprava).
 
"Vlasnik ili onaj kome je vlasnik poverio brigu o održavanju igrališta odgovoran je da igralište u svakom momentu bude usaglašeno sa zahtevima pravilnika, a samim tim i bezbedno", kažu u Ministarstvu.
 
Zoran Nikolić iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS) kaže za "Blic" da će ovaj pravilnik konačno urediti veoma osetljivu oblast. On detaljno objašnjava kako će se pravilnik primenjivati u praksi.
 
"Na svakom igralištu postoji nešto što se zove zona pada. Ona je tačno propisana i odnosi se na ukupan prostor i površinu na koju dete može da se prizemlji sa nekog rekvizita. Na primer, ako se radi o ljuljašci ili penjalici, tačno je precizirano kako izgleda ta zona pada. Tako na njoj ne može da bude beton, ni trava, već specijalna podloga, i to određene debljine i tvrdoće", navodi Nikolić.
 
Kako dodaje, biće propisano i ko je tačno odgovoran za brigu o igralištima, što je često predstavljalo prepreku za njihovo održavanje, kako bi parkovi bili bezbedni.
 
"Kada, na primer, neka firma ili ustanova napravi dečje igralište, ne može samo tako da ga ostavi. Pravilnikom će biti regulisano da to preduzeće mora da sklopi ugovor s odgovarajućom kućom koja će se baviti održavanjem igrališta", ističe Nikolić.
 
On objašnjava i da će svi koji učestvuju u lancu morati da se povežu.
 
"Od projektanata, koji moraju da poštuju kodeks pravila struke i da poznaju propise, pa preko izvođača radova koji moraju da znaju na koji način grade igralište, a ne da to bude proizvoljno. Recimo, kada se kopaju temelji za ljuljašku ili penjalicu, postoji tačno propisana dubina i način na koji se oni postavljaju", kaže Nikolić.
 
U Ministarstvu privrede navode da će se ovim pravilnikom regulisati samo oblast bezbednosti dečjih igrališta na otvorenom prostoru, dok će biti izrađeni posebni propisi za igraonice, sportske rekvizite na otvorenom, opremu za zabavne parkove i slično.
  • Novosadjanin

    16.04.2018 14:08
    Nista od igralista
    Znaci deca mogu da se pozdrave sa igralistima jer niko nece htedi da preuzme toliku odgovornost da odgovara ako se neko dete povredi....
  • Keva

    16.04.2018 13:35
    @Nervirach
    Pa naša deca ne smeju da se igraju u pesku, još malo će roboti animirati decu po parkovima pardon, po betonu.
  • Nervirach

    16.04.2018 13:24
    Ma Kevo, redovno igrakiste kao pre sto su bila, zemlja i pesak. Ne beton da se razbiju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.