"Politike gotovo da i nema u pravosuđu"

Samo dan nakon što je Evropska komisija u svom izveštaju o napretku evropskih integracija konstatovala da je u Srbiji pritisak na pravosuđe i dalje na visokom nivou, ministarka pravde Nela Kuburović tvrdi da politike gotovo i sada nema u pravosuđu.
"Politike gotovo da i nema u pravosuđu"
Foto: Pixabay
Intervju u Nedeljniku pod naslovom "Moj odgovor sudijama i tužiocima" još jedan je pokazatelj nespremnosti predstavnika vlasti da ozbiljno sagladaju kritike struke na izmene Ustava u oblasti pravosuđa, a samim tim i da ne postoji politička volja da se konačno uspostavi potpuno nezavisno pravosuđe, piše Insajder.
 
"Koliko god to nekome delovalo neverovatno, ali zaista je tako", tvrdi ministarka pravde Nela Kuburović u intervjuu u kojem, kako se navodi, odgovara na najvažnije kritike udruženja sudija i tužilaca na konačnu verziju planiranih promena Ustava o pravosuđu.
 
Veći deo struke već mesecima traži povlačenje rešenja, tvrdeći da predložene izmene Ustava predstavljaju još jaču kontrolu pravosudne vlasti od strane politike. Neke od ključnih kritika struke koje je Ministarstvo pravde ignorisalo odnosio se na izbor članova u najvišim tužilačkim i sudskim telima – Visokom savetu sudstva i Visokom savetu tužilaca.
 
Naime, prema konačnoj verziji Ustava koja je prosleđena Venecijanskoj komisiji na mišljenje, broj sudija u Visokom savetu sudstva je jednak broju istaknutih pravnika koje bira Skupština, dok je broj tužilaca u Visokom savetu tužilaca koje bira struka smanjen na četiri od ukupno 11 članova čime je omogućena apsolutna kontrola rada tužilaštva od političke elite.
 
Na konstataciju da izbor i izglasavanje istaknutih pravnika u skupštini ne garantuje političku neutralnost, imajući u vidu da ih ipak bira većina u skupštini, ministarka kaže da istaknute pravnike ne bira obična apsolutna većina.
 
"Dakle, Ustav nije pisan za SNS i vladajuću koaliciju, jer je neophodno da imate tri petine poslanika, a u drugom krugu pet devetina", navodi Kuburović.
 
Tri petine poslanika u skupštini broji njih 150, a prema poslednjim parlamentarnim izborima, samo SNS ima 104 poslanika, dok ostatak njihovih koalicionih partnera, bez manjinskih stranka ima 42 predstavnika u poslaničkim klupama.
 
Ukoliko se čak ni poslanici ne dogovore, kada je u pitanju izbor istaknutih pravnika u ovim telima, prema konačnoj verziji, konačan sud može da donese posebna komisija koja bi birala na osnovu predloženih kandidata.
 
Ovu komisiju, prema predlogu Ministarstva pravde, čine predsednik Skupštine, predsednik Ustavnog suda, predsednik Vrhovnog suda, Vrhovni javni tužilac i Zaštitnik građana.
 
Ministarka Nela Kuburović je napomenula i da veruje da će se Venecijanska komisija pozitivno izjasniti o Nacrtu amandmana, tvrdeći da su amandmani pisani u skladu sa standardima ovog savetodavnog tela.
 
Disciplinovanje VSS pod izgovorom sprečavanja "blokade rada"
 
Kako je nedavno objavio Insajder, konačno rešenje Ustava predviđa još jači pritisak na Visoki savet sudstva, jer predviđa mogućnost da dođe do raspuštanja VSS ukoliko se oko određene odluke ne usaglase sudije i istaknuti pravnici unutar ovog tela.
 
Na ovu odredbu, međutim, ministarka ne gleda kao na mogući pritisak unutar ovog tela, već naprotiv - kako tvrdi, ovo je uvedeno da ne bi došlo do "blokade" saveta prilikom odlučivanja.
 
"Ne govorimo o svim odlukama saveta, već samo o onim koje će konkretno biti precizirane zakonom. Neće se savet raspustiti, recimo zato što nije doneo odluku o upućivanju sudije na službeni put", naglasila je Kuburović.
 
Ono što, međutim, nije obrazložila jeste šta garantuje da upravo članovi VSS zbog straha da se ovo telo ne raspusti ukoliko se ne dobije većina za neku odluku 6:4, svi članovi donositi nepolitičke izbore i odluke.
  • Pedja

    20.04.2018 13:17
    Dokle?
    Naročito je nije bilo kad su hapšene pristalice i funkcioneri opozicije, protiv njih vođeni montirani sudski procesi, držani u pritvoru mesecima... A sve to po nalogu vladajuće stranke.
  • dr

    20.04.2018 11:12
    politika
    nema da nema
  • M' da

    20.04.2018 10:50
    Onda je mrmot zamotao čokoladu
    "Politike gotovo i da nema u pravosuđu"
    Jel ovo neki aforizam ili šta?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.