Sekretarijat za kulturu zabranio uvid u spornu dokumentaciju za 2017. godinu

Asocijacija Nezavisne kulturne scene Srbije (NKSS) saopštila je danas da je Sekretarijat za kulturu grada Beograda doneo još jednu skandaloznu odluku, jer im je zabranio ranije dogovoren uvid u konkursnu dokumetaciju za projekte u oblasti kulture za 2017. godinu.
Sekretarijat za kulturu zabranio uvid u spornu dokumentaciju za 2017. godinu
Foto: Pixabay
Kako su ocenili, takva odluka baca još dublju senku na rad gradskog sekretarijata koji je ovim postupkom prekršio Uredbu kojom je definisana procedura sprovođenja konkursa.
 
Povod da zatraže narativne i finansijske izveštaje projekata podržanih na konkursu prethodne godine, bili su sporni rezultati ovogodišnjeg konkursa. Gradski sekretarijat u martu je predstavio je rezultate konkursa za sufinansiranje projekata i istraživanje u kulturu za 2018. godinu, što je naišlo na protivljenje i osudu brojnih udruženja koja su zbog sumnje na malverzacije i zloupotrebe zatražila poništavanje konkursa i smenu gradske sekretarke Ivone Jevtić.
 
Kako je Asocijacija navela u saopštenju, za ovogodišnji konkurs im je posle žalbe poverenika za slobodan prstup informacijama od javnog značaja dostavljena nepotpuna dokumentacija, bez bodovanja pojedinačnih projekata ili obrazloženja, kao i bez ikakvog obrazloženja rezultata u celini kod svih komisija.  "Sada nam je zabranjen i uvid u prošlogodišnje izveštaje, što otvara velike sumnje da fantomske organizacije na čiju ulogu smo i prošle i ove godine upozoravali, nisu ni izvele projekte za koje su dobile novac", ukazala je NKSS. 
 
Prema analizi rezultata konkursa koju je uradila Asocijacija NKSS, ove godine je čak 30 odsto sredstava dodeljeno sumnjivim organizacijama koje su registrovane ili preregistrovane neposredno pred ili čak i nakon raspisivanja konkursa ili onim organizacijama koje se kulturom uopšte ne bave. 
 
Zbog uočenih zloupotreba NKSS je ponvo zatražila poništavanje spornog konkursa, kao i javnu raspravu o njegovom sprovođenju, utvrđivanju kriterijuma i izbora članova komisija za konkurse u kulturi. Ponovo su zatražili objavljivanje kompletne dokumentacije za oba konkursa i smenu sekretarke Ivone Jevtić.
 
Predstavnici Asocijacije su najavili da će uprkos zabrani uvida u konkursnu dokumentaciju istrajati u svojoj nameri i da će se u ponedeljak 23. aprila u 14 časova pojaviti u Sekretarijatu za kulturu Beograda, u pokušaju da ostvare pravo javnosti da zna šta se dešava sa javnim sredstvima namenjenim kulturi.
  • Kulturna scena

    20.04.2018 20:43
    Pljacka
    A sta kazati za Ministarstvo kulture i informisanja koje je dalo prosle godine na konkursu 2,5 miliona dinara galeriji Sanu za izlozbu "Totalni genocid", a koja nije realizovana. Pare potrosene.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.