Nedostatak nezavisnog pravosuđa i korupcija najveći problemi u Srbiji

Najveći problemi, kada je reč o ljudskim pravima u Srbiji su nedostatak nezavisnosti u pravosuđu, korupcija, mešanje u privatnost, trgovina ljudima i nasilje protiv pripadnika LGBT zajednice, navedeno je u godišnjem izveštaju američkog Stejt departmenta o stanju ljudskih prava širom sveta.
Nedostatak nezavisnog pravosuđa i korupcija najveći problemi u Srbiji
Foto: Pixabay
Uz podsećanje da su 2016. godine održani vanredni parlamentarni izbori, a 2017. predsednički, u izveštaju, koji je predstavio vršilac dužnosti američkog državnog sekretara Džon Saliven, citirane su ocene da su izbori uglavnom bili slobodni, ali da su tokom obe predizborne kampanje favorizovani provladini kandidati, prenosi Glas Amerike.
 
Ocenjuje se i da je pravni okvir za odštetu žrtava kršenja ljudskih prava, počinjenih tokom devedesetih godina – neodgovarajući, a da tužioci za ratne zločine nisu postigli veliki napredak u tim slučajevima. Vlada Srbije preduzela je korake da krivično goni zvaničnike, i u policiji i drugde u vladi, pošto su zloupotrebe razotkrivene u javnosti, ističe se u izveštaju, ali i dodaje da mnogi posmatrači veruju da su brojni slučajevi korupcije, društvenog i porodičnog nasilja, ostali neprijavljeni i nekažnjeni.
 
Kada je reč o stanju ljudskih prava na Kosovu, izdvajaju se napadi na novinare, nasilje nad raseljenima, pripadnicima etničkih manjina i LGBT zajednice, rasprostranjena korupcija u vladi, te nedostatak nezavisnosti u pravosuđu. Stejt department podseća da su izbori, održani u junu, ocenjeni kao fer i slobodni, a da je dijalog o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije nastavljen uz prekide, te da su se dvojica predsednika saglasila da primene sporazum iz 2015. godine o integraciji sudskog sistema severnog Kosova u nacionalne strukture. Stejt department navodi i da je vlada preduzela korake da kazni zvaničnike odgovorne za zloupotrebe, ali da mnogi u opoziciji, civilnom društvu i medijima veruju da su visoki zvaničnici odgovorni za korupciju i da za to nisu kažnjeni.
 
U delu izveštaja o Crnoj Gori, navedeno je da su među najznačajnijim problemima, kada je reč o ljudskim pravima, upotreba sile od strane policije i zatvorskih čuvara da dobiju priznanje krivice i informacije od zatvorenika, nedostatak sudske nezavisnosti, određena orgraničenja slobode medija, korupcija, između ostalog i u agencijama za sprovođenje zakona i sudovima, nasilje protiv pripadnika LGBT zajednice i izveštaji o prinudnom i dečjem radu.
 
Nekažnjivost je, kako navodi Državni sekretarijat, i dalje problem, s obzirom na to da vlada nije kaznila zvaničnike odgovorne za kršenje ljudskih prava. Podseća se i na ocene OEBS da su izbori, održani u oktobru 2016. godine, održani u atmosferi političke konkurencije, a da su se osnovne slobode uglavnom poštovale.
 
Navedeno je da je 14 osoba, među kojima i lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević, optuženo za pokušaj nasilnog zbacivanja vlade da bi proglasili izbornu pobedu DF i sprečili zemlju da se pridruži NATO. Prema izveštaju Stejt departmenta ljudska prava najviše se krše u Siriji, Mjanmaru, Severnoj Koreji, Kini, Iranu, Turskoj i Rusiji.
  • Aleksandar Skočajić

    10.07.2018 15:38
    sudkorup@gmail.com
    Aleksandar Skočajić
    U vezi ove teme - moj slučaj je star 28 godina, i sada je na ECHR Sudu u Strasburu, zahvaljujući, imam za to sa dokazima osnovanu sumnju : više korumpiranih sudija, koje su predmete rešavale zloupotreblavajući svoj položaj, da su štimovale dokaze, da su direktno kršile Krivični zakon Republike Srbije čl. 360, (Kršenje Zakona od strane sudije), čl. 359. (Zlupotreba položaja), Ustav Srbije čl. 32, Evropsku Konvenciju čl. 6., Zakon o sudijama čl. 90 (stav 1, - Povreda Načela nepristrasnosti i stav 18, - Kršenje odredaba Etičkog Kodeksa u većoj meri), a sa namerom da se preko suda i lažiranih Presuda pribavi nezakonita korist stranci u postupku Predrag (Branislav) Todorović, koga ovde zastupa Vojin Ž. Popović, advokat iz Beograda, - čak sam se sa Prijavama direktno obraćao više puta svim nadležnim Pravosudnim Institucijama Srbije ali bez konkretnog postupanja. Molim stranke koje imaju sumnje u zakonitost postupanja sudija koje su im presudjivale u zadnjih nekoliko godina za sudije : Ljiljana Vučinić, Vesna Obradović, Vesna Popović, Ljubica Nenadić i Sabahudin Tahirović, - da mi se obrate na email adresu sudkorup@gmail.com
  • milicica

    22.04.2018 14:58
    ko su oni
    Takvi kakvi jesu a jesu zli , pokvareni ,misle da su bogom dani da kroje sudbine drugih, odredjuju pravila, sami sebe izuzimaju, najzaduzenija su zemlja na svetu i sad vam takvi ocenjuju druge more nosite se i prvo pocistite svoja govna.
  • :)

    22.04.2018 06:20
    Све је речено, обрати пажњу:

    “Stejt department podseća da su izbori, održani u junu, ocenjeni kao fer i slobodni, a da je dijalog o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije nastavljen uz prekide, te da su se dvojica predsednika saglasila da primene sporazum iz 2015. godine o integraciji sudskog sistema severnog Kosova u nacionalne strukture.”

    Да ли је сада јасно, зашто је 2012. победио и који је задатак “нашег” председника и његове му партије?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija