Er Srbija iznajmljen avion plaćala 1, 3 miliona dolara mesečno

Kako su izgledali poslovi tada državne kompanije JAT sa strateškim partnerom iz UAE Etihadom u procesu formiranja Er Srbije između ostalog pokazuje i ugovor o iznajmljivanju aviona iz druge polovine 2013. godine.
Er Srbija iznajmljen avion plaćala 1, 3 miliona dolara mesečno
Foto: 021.rs
Naime u tom periodu, JAT je od Etihada iznajmio dva aviona. Ugovor do kojeg je došao Insajder, pokazuje da je jedan avion plaćan čak 1, 3 miliona dolara mesečno. Radi se o samo jednom od poslova koji su tokom 2013. godine vodili kadrovi koje je izabrao Etihad. Tada  je formiran brend Er Srbije, iznajmljeni avioni, obučavani piloti i kabinsko osoblje. Sve ove troškove preuzela je, okvirnim Ugovorom o transakciji, država Srbija. Taj ugovor objavljen je na sajtu Vlade Srbije.
 
Prema istraživanju Insajdera, u avgustu 2013. godine, kada je potpisan Okvirni ugovor o transakciji, Etihad se obavezao da će dati pozajmicu od 40 miliona dolara, koju će pretvoriti u vlašnitvo od 49 odsto, kada se završi proces restrukturiranja kompanije i formiranje Er Srbije.
 
Iako je država bila stopostotni vlasnik kompanije čak do marta 2014, kompaniju su vodili Etihadovi kadrovi. Pojedine ugovore, u ovom prelaznom periodu direktor JAT Dane Kondić, koji je na funkciju došao kao predlog Etihada, potpisivao je sa centralom firme u Abu Dabiju. Tako je 21. oktobra  2013. potpisan ugovor o zakupu prvog od dva aviona uzeta kratkoročno, sa posadom, i to od Etihada. Ugovor su potpisali Kevin Najt direktor strategije i planiranja Etihad grupe i Dane Kondić, tada još direktor kompanije koja još nosi ime JAT.
 
Strategija Etihadovih kadrova bila je da se po svaku cenu uzmi erbas avioni, iako tada JAT nije imao čak ni pilote koji su bili spremni da upravljaju ovim tipom letilice. Zbog toga se sklapa ugovor o iznajmljivanju aviona sa posadom, što je po pravilu višestruko skuplje od dugoročnog iznajmljivanja aviona bez posade. Prema podacima iz ugovora, JAT je tada iznajmio avion koji je bio je star 14 godina, a prethodno je leteo je za južnoameričku niskobudžetnu kompaniju Volaris.
 
Kako se navodi u ugovoru u oktobru ga je najpre dugoročno iznajmio Etihad od vlasnika, odnosno kako je u ugovoru navedeno - fonda "JET-I 1140 owner statutory trust" registrovanog u Solt Lejk Sitiju u američkoj državi Juta. Istog meseca Etihad iznajmljuje ovaj avion Er Srbiji po fiksnoj ceni od 3,137 dolara po satu letenja, pri čemu je ugovoreno da se za avion plati 415 sati letenja na mesečnom novou bez obzira da li on leteo manje ili ne.
 
Sagovornici Insajdera, među kojima je bivši izvršni direktor saobraćaj JAT-a i dugogodišnji pilot Velibor Slavuj, navode da se ovakvi ugovori uglavnom sklapaju na 250 sati letenja, jer je gotovo nemoguće leteti 400 sati jednim avionom mesec dana.
 
Kada je u pitanju ovaj ugovor u cenu od 3,137 dolara po satu letenja ulazi i trošak odrzavanja i to u iznosu od 2,056 dolara po satu. Ugovorom se Air Srbija obavezala da će avion leteti 415 sati mesečno, pa će tako mesečno Etihadu plaćati 1,3 miliona dolara.
 
Velibor Slavuj koji ima veliko  iskustvo sa poslovima iznajmljivanja aviona kaže da je neverovatan podatak da se održavanje plaća oko 2.000 dolara po satu.
 
Celu emisiju u kojoj je objavljen ugovor o iznajmljivanju aviona i ugovor o obuci pilota, ali i šta je sve država preuzela da plati pogledajte na linku. Treća epizoda iz serijala "Srpsko-arapska posla" na programu je u utorak u 21h.
  • ISTINKO

    22.04.2018 22:42
    VUCICEVI ARAPSKI PRIJATELJI
    Ko sme da se kladi, da se AV nije ugradio u svaki posao sa arapskim prijateljima ? Odgovorite sa da-palac na gore ili sa ne-palac na dole.
  • Hm

    22.04.2018 22:22
    Da li je opozicija vezana i zarobljena u nekom podrumu? Ne, nego ne rade ništa dok nema tu para za njih. A novinari uzalud izveštavaju.
  • Nervirach

    22.04.2018 22:00
    http://time.com/4298731/this-is-how-much-money-you-can-take-in-bribes-before-the-chinese-authorities-execute-you/

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Iz poršea u Vranju ukrao veću sumu novca

Policija u Vranju rasvetlila je tešku krađu i, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u ovom gradu, podneće krivičnu prijavu protiv tridesettrogodišnjeg muškarca iz okoline Vranja.