Nezavisna kulturna scena Srbije: Ništa od uvida u konkurs, policija nas je izbacila

Predstavnici Asocijacije nezavisne kulturne scene Srbije (NKSS) saopštili su da nisu danas mogli da izvrše uvid u prošlogodišnji Konkurs za finansiranje projekata u kulturi, jer je, nakon što su dva sata čekali u Sekretarijatu za kulturu, policija pozvana "da ih izbaci napolje".
Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije (NKSS) zatražila je nedavno ostavku gradske sekretarke za kulturu Beograda Ivone Jevtić i poništenje Konkursa za finansiranje projekata u kulturi u 2018, smatrajući da je sproveden na "klijentelistički i netransparentan" način uz kršenje zakonom propisanih procedura i "van svoje suštinske ideje i cilja".
 
Luka Knežević Strika, iz NKSS, rekao je da su predstavnici te mreže "proveli dva sata u sekretarijatu", po pozivu da izvrše uvid u dokumentaciju prošlogodišnjeg konkursa.
 
"Nisu nam dali uvid, a niko nije hteo da razgovara s nama. Pobegli su iz kancelarije, da bi nakon dva sata prošlo radno vreme i pozvana je policija da nas izbaci", rekao je Knežević.
 
"Predstavnike NKSS je policija sprečila u nameri da izvrše ranije odobreni i dogovoreni uvid u dokumentaciju koju smo od gradskog sekretarijata za kulturu tražili, kako bi proverili navode o malverzacijama na godišnjem konkursu sekretarijata. Ovime se nastavlja grubo kršenje zakonske obaveze Sekretarijata da pruži uvid u spornu dokumentaciju o odobrenim projektima na konkursu za kulturu za 2017. godinu, na zahtev Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije upućen na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja", saopštila je NKSS.
 
Kako je saopšteno, nakon prvobitnog izgovora da ne može da dostavi kopije izveštaja o odobrenim projektima, jer bi to navodno usporilo proces redovnog posla, te poziva predstavnicima NKSS da sami obave uvid, a onda odlaganja tog poziva do daljeg, predstavnici Sekretarijata za kulturu su 23. aprila odbili da pruže predstavnicima NKSS i bilo kakvo usmeno objašnjenje razloga za kršenje procedure o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.
 
"Delegacija NKSS je, usled flagrantnog nepoštovanja zakonske procedure i izostanka bilo kakvog odgovora nadležnih, odlučila da zatraži odgovor i obrazloženje u prostorijama samog Sekretarijata za kulturu, gde joj se od početka posete do kraja radnog vremena niko od nadležnih nije obratio, a zaposleni su napustili radna mesta. U 15:30, posle gotovo dva sata boravka u ispražnjenoj prostoriji za prijem stranaka, te isteka radnog vremena, zaposleni u Sekretarijatu su pozvali policiju kako bi se predstavnici NKSS odstranili iz prostorija, uprkos njihovom višestrukom pozivanju na dijalog", dodaje se u saopštenju.
 
NKSS je ranije pozvala stručnu javnost i organizacije koje deluju u kulturi da podrže i pridruže se njenim i zahtevima Srpskog PEN centra, kao i da iznesu svoje stavove o gradskoj kulturnoj politici koja “bez jasne definicije i strateškog opredeljenja podstiče razvoj nepotizma i klijentelističkog odnosa sa javnosti nepoznatim akterima, pritom sistemski ugrožavajući savremenu umetničku scenu i razvoj stvaralaštva”.
 
Organizacije poput ULUPUDS-a, Srpskog pen centra i Asocijacije nezavisna kulturna scena Srbije zatražile su poništavanje konkursa jer su, umesto reprezentativnih, novac dobile organizacije čiji je rad mnogima nepoznat ili su osnovane uoči samog konkursa. Sekretarijat za kulturu je, po sili zakona, odgovorio Asocijaciji nezavisna kulturna scena i poslao spisak odobrenih i odbijenih projekata, ali ne i obrazloženja odluka.
  • JovaNS

    24.04.2018 08:07
    Naravno
    Stari fazoni. I to fora još iz prvog krstaškog rata, koju je još Aleksije I Komnin. Pozoveš kritičara koji ti je trn u oku, staviš ga da čeka pred vratima ceo dan. Sutradan ga pozoveš opet. Ako je podmitljiv, pustiš ga kroz vrata i podmitiš ga da odustan. Ako nije, neka čeka doveka, dok ne odustane sam.

    Imam samo jedno pitanje: dokle?
  • proka

    24.04.2018 07:17
    kakav narod
    "....e kakav ste vi NAROD , više verujete svojim OČIMA nego NAMA !! Pa što ste nas onda BIRALI. . . . . ili smo se SAMI IZABRALI ..!??? "

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Zašto je sve manje vrabaca u Srbiji?

Populacija vrabaca u Evropi, ali i Srbiji se smanjuje, mada kod nas to smanjenje još nije alarmantno, rekla je predstavnica Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Nataša Jančić.