Usvojeno: Bez kvota za upis Roma na fakultete

Na sednici Koordinacionog tela za praćenje realizacije Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja, jednoglasno je usvojena inicijativa za ukidanje kvota za upis pripadnika romske zajednice u visoke škole i fakultete.
Usvojeno: Bez kvota za upis Roma na fakultete
Foto: Pixabay
"Ako želimo da se izborimo sa diskriminacijom i predrasudama koje postoje u društvu, važno je da svim Romima i Romkinjama koji polože prijemni ispit omogućimo da upišu fakultete. Na taj način dugoročno doprinosimo većoj inkluziji romske zajednice u društvo čiji su ravnopravni članovi", rekla je obrazlažući inicijativu potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović, koja predsedava Koordinacionim telom.
 
Tema današnje sednice Koordinacionog tela bio je položaj romske nacionalne zajednice u obrazovanju, zapošljavanju, zdravstvenoj zaštiti i stanovanju.
 
Mihajlovićeva je ocenila da je do sada dosta učinjeno, navodeći između ostalog da je država prvi put potpisala sporazum o saradnji s romskim nacionalnim savetom.
 
"Sve to, međutim, nije dovoljno", ocenila je Mihajlovićeva.
 
Sednici Koordinacionog tela prisustvovali su i – predstavnici ministarstava finansija, zdravlja, državne uprave i lokalne samouprave, pravde, građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Tima UN za ljudska prava, Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva, Delegacije EU u Srbiji, kao i predstavnici Nacionalnog saveta romske nacionalne zajednice.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Nedelja ponosa u Beogradu od 2. do 8. septembra

Nedelja ponosa u Beogradu biće održana od 2. do 8. septembra, a program će obuhvatiti 30 događaja fokusiranih na nekoliko segmenata - prajd umetnost, pozorište, poezija i drag umetnost.